11 Μαρ 2011

Ισχυρός σεισμός 8,9 Ρίχτερ στην Ιαπωνία


 Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 8,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ και διάρκειας δύο λεπτών έγινε, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, στις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας και ήταν αισθητός έως το Τόκιο. Ήδη έχει καταγραφεί ο πρώτος νεκρός ο οποίος χτυπήθηκε από τσουνάμι δέκα μέτρων που έπληξε το λιμάνι Σεντάι στα βόρεια της χώρας.
Στέγη κτιρίου στο κέντρο του Τόκιο κατέρρευσε
στη διάρκεια τελετής απονομής διπλωμάτων σε σπουδαστές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί τραυματίες, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τα μέσα ενημέρωσης της Ιαπωνίας.
Συνεχείς είναι οι μετασεισμοί, ενώ οι πρώτες εικόνες δείχνουν ότι έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές.
Λίγη ώρα μετά τον σεισμό, καταγράφηκε τσουνάμι 4 μέτρων στις ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.
Από τα σεισμικά κύματα παρασύρθηκαν πολλά αυτοκίνητα ενώ κτήρια υπέστησαν ζημιές. Ένα πλοίο παρασύρθηκε και προσέκρουσε σε κυματοθραύστη στην πόλη Κεσενούμα.
Στο μεταξύ στις φλόγες τυλίχτηκε διυλιστήριο στην Ιισιχάρα, στην περιοχή του Τόκιο, μετά τον σεισμό των 8,9 βαθμών.
Η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας με νεώτερη ανακοίνωσή της προειδοποίησε ότι τα σεισμικά κύματα ίσως φτάσουν τα δέκα μέτρα.
Επίσης, ανάλογη προειδοποίηση για τη Ρωσία και τις Μαριάννες Νήσους εξέδωσε και το Κέντρο Προειδοποίησης του Ειρηνικού.
Η δόνηση έγινε αισθητή και στο Τόκιο, που βρίσκεται σε απόσταση 380 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού, και οι περισσότεροι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους. Εικόνες που μεταδίδουν τα τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν κτήρια να έχουν τυλιχτεί στις φλόγες, ενώ αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και έπεσαν στο λιμάνι της Ιουάτε.
Οι αεροπορικές, σιδηροδρομικές και οδικές συγκοινωνίες διακόπηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της Ιαπωνίας, ενώ οι πτήσεις ακυρώθηκαν αεροδρόμιο Ναρίτα της ιαπωνικής πρωτεύουσας, μέχρι οι αρμόδιες αρχές να ελέγξουν την κατάσταση των διαδρόμων. Στην ιαπωνική πρωτεύουσα, που βρίσκεται σε απόσταση 380 χιλιομέτρων από το επίκεντρο, τα κτίρια σείονταν βίαια επί δύο λεπτά και οι περισσότεροι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους.
Δεύτερο κύμα τεσσάρων μέτρων (προηγήθηκε κύμα ενός μέτρου) έφθασε στις ακτές της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό, ενώ η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας εξέδωσε προειδοποίηση για επικίνδυνο τσουνάμι ύψους μέχρι δέκα μέτρων.
Πληροφορίες για 20 τραυματίες στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo και παράλληλα, διακόπηκε η κυκλοφορία στο αεροδρόμιο Ναρίτα του Τόκιο.


πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου