31 Αυγ 2012

Νίκησαν τα ναρκωτικά και μπήκαν σε ΤΕΙ


Νίκησαν τα ναρκωτικά και μπήκαν σε ΤΕΙΜπήκαν στο ΚΕΘΕΑ για να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά και παράλληλα κατάφεραν να μπουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Τρία μέλη του ΚΕΘΕΑ "Κύτταρο" στην Καλαμάτα που ξεκίνησαν την προσπάθεια για την απεξάρτησή τους πριν 2 χρόνια περίπου, όχι μόνο βρίσκονται στο στάδιο της επανένταξης έχοντας καταφέρει να μείνουν "καθαροί", αλλά ετοιμάζονται να φοιτήσουν στα τμήματα των ΤΕΙ που πέρασαν. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, με τα ονόματά τους στις λίστες των επιτυχόντων, έδωσαν πολύ μεγάλη χαρά στους ίδιους αλλά κυρίως, όπως λένε, στους δικούς τους ανθρώπους. 

Ο Δημήτρης 37 ετών και ο Γιώργος 25 είναι από την Καλαμάτα, ενώ ο Γιάννης 28 ετών κατάγεται από τον Πύργο. Και οι 3 τους βρίσκονται στο στάδιο της επανένταξης και δουλεύουν στην Καλαμάτα. Οταν μπήκαν στην Κοινότητα ξεκίνησαν διστακτικά μαθήματα σε μια προσπάθεια να πάρουν απολυτήριο λυκείου. Κατάφεραν όμως να εισαχθούν σε σχολές της αρεσκείας τους. Κι έχουν πλέον ακόμα ένα στόχο που θέλουν να πετύχουν, το πτυχίο. Αλλωστε, όπως λένε, τώρα πια έχουν πολλά πράγματα να κάνουν στη ζωή τους. Πράγματα που ήθελαν πάντα αλλά δε μπορούσαν. 
"Από εδώ και πέρα δίνονται ευκαιρίες. Πρώτη φορά έχω να βλέπω κάτι στο μέλλον. Δεν είναι εύκολος ο δρόμος αλλά έχω πάρει πολλά πράγματα από την Κοινότητα κι έχω ανθρώπους δίπλα μου" λέει ο Γιάννης που δουλεύει στην Καλαμάτα και πέρασε στο τμήμα Επικοινωνιών και Πληροφορικής του ΤΕΙ Σερρών.
Ο Δημήτρης πέρασε Μηχανολογία στο ΤΕΙ Κρήτης. "Μπήκα στην Κοινότητα με το απολυτήριο γυμνασίου και όχι μόνο κατάφερα να πάρω απολυτήριο λυκείου, πέρασα και στις πανελλαδικές, ενώ ήδη βρίσκομαι στο στάδιο της επανένταξης" λέει χαρούμενος. Πέρα όμως από τις σπουδές έχει να σκεφτεί πολλά πράγματα, μεταξύ των οποίων και η δουλειά του, με την οποία ασχολείται πολύ σοβαρά.
Ο Γιώργος πέρασε στο τμήμα Χρηματοοικονομικής κι Ελεγκτικής του ΤΕΙ Καλαμάτας, που ήταν η πρώτη του επιλογή. "Το έχω πάρει πολύ σοβαρά. Είναι η πρώτη μου επιλογή" λέει χαμογελώντας.
Δίπλα τους, καθ΄ όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους στους χώρους της Κοινότητας, ήταν όλο το προσωπικό μεταξύ των οποίων η υπεύθυνη για την εκπαίδευση Αγγελική Ταμπάκη και όλοι οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται δίπλα τους εθελοντικά. Πανελλαδικές εξετάσεις έδωσαν στις εγκαταστάσεις του Εσπερινού Λυκείου.
Ο Δημήτρης εξηγεί πως δε μπορούσε να φανταστεί ότι θα κατάφερνε τόσα πράγματα μπαίνοντας στην Κοινότητα. Δεν περίμενε καν πως θα μπορούσε να αποκτήσει απολυτήριο λυκείου. Παράλληλα όμως με την προσπάθεια του στην Κοινότητα και με τις όποιες δυσκολίες, έβλεπε πως άλλαζαν πολλά πράγματα. Δούλεψε πολύ πάνω στον τρόπο ζωής, τη φιλοσοφία της και το συναίσθημα και όπως επισημαίνει: "Αρκεί να σου δείξει κάποιος τις δυνατότητές σου και ότι είσαι υπολογίσιμος". Τελειώνοντας το πρόγραμμα σκέφτεται πως τελικά ίσως είναι απαραίτητο για όλους να περάσουν από μια κοινότητα, ακόμα και αν δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με ναρκωτικά. Τώρα όπως λέει "διαλέγω και κάνω πράγματα γιατί μπορώ να τα κάνω. Έχω χάσει πολλά κι έχω πολύ όρεξη να τα κάνω". Και όπως συμπληρώνει "Αν προλάβαινα πριν βγω από την Κοινότητα θα μάθαινα και Αγγλικά και υπολογιστές".
Ο Γιώργος όσα χρόνια ήταν στη χρήση είχε χάσει την πίστη στον εαυτό του. Τώρα δεν πιστεύουν οι άλλοι πόσο πολύ έχει αλλάξει. Όταν έδινε πανελλαδικές ξύπναγε στις 2 τη νύχτα για να προλάβει να τελειώσει τη δουλειά του πριν τις 7 το πρωί, ώστε να είναι στην ώρα τους στις εξετάσεις. Και τα κατάφερε, παρά τις δυσκολίες και το πρόγραμμα που έπρεπε να ακολουθεί καθημερινά στη δουλειά, στην Κοινότητα, το διάβασμα… Οταν ανακοίνωσε στους δικούς του τα αποτελέσματα, η μητέρα του λέει πως έκλαιγε από το πρωί μέχρι το απόγευμα από τη συγκίνηση και τη χαρά της. Τώρα όμως λέει πως "Είναι όλα εντάξει στη ζωή μου".
Ο Γιάννης εξηγεί πως στην Κοινότητα δε μπαίνεις μόνο για να "καθαρίσεις" αλλά για να αλλάξουν πολλά πράγματα. "Αλλάζουν όλα" λέει χαμογελώντας. "Όταν βγήκαν τ' αποτελέσματα δεν περιμέναμε πως είχαμε περάσει. Περισσότερο από μένα χάρηκαν όλοι οι άνθρωποι που είναι δίπλα μου. Μέσα από την κοινότητα ασχοληθήκαμε και με την εκπαίδευσή μας που την είχαμε εγκαταλείψει και τα καταφέραμε".
Και οι τρεις επιτυχόντες μιλούν για τη δύναμη που άντλησαν μέσα στην Κοινότητα, για την αγάπη με τους οποίους τους προσέγγισαν οι εθελοντές, ακόμα και οι καθηγητές του Εσπερινού Λυκείου που τους καθοδήγησαν σχετικά με τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων.
Η Αγγελική Ταμπάκη από τη μεριά της εκφράζει τις ευχαριστίες τις προς όλους όσοι συνέβαλλαν στην προσπάθεια των τριών αυτών αντρών όσο και στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα υπόλοιπα μέλη της Κοινότητας.
Οπως εξηγεί, το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2009 στην Καλαμάτα, παράλληλα με την οικονομική κρίση, με συνέπεια να μην υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, όπως στα άλλα προγράμματα. Ετσι, όλη η διδασκαλία και άλλα προγράμματα γίνονται μόνο με εθελοντές, η συμβολή των οποίων είναι καθοριστική. 

πηγή:www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου