6 Μαρ 2011

Σαμαράς: Ευρωπαϊκή λύση στην κρίση

Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να τρέχει πίσω από τα γεγονότα, είπε στη Σύνοδο του ΕΛΚ στο Ελσίνκι, ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Σαμαράς: Ευρωπαϊκή λύση στην κρίση
Την άποψη, ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να τρέχει πίσω από τα γεγονότα, εξέφρασε, μιλώντας στη Σύνοδο του ΕΛΚ στο Ελσίνκι, ο πρόεδρος της Ν.Δ. που διαχώρισε τις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. 

Το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και η ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης κυριάρχησαν στην χθεσινοβραδινή Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ελσίνκι, όπου ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, τάχθηκε υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης στην οικονομική κρίση.

Στη σύναξη των ηγετών των κεντροδεξιών κομμάτων της Ε.Ε., συζητήθηκε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και ο κ. Σαμαράς, διέγνωσε ότι ήδη διαμορφώνονται πιο ρεαλιστικές προτάσεις, ώστε να υπάρξει, όπως είπε, μετά τη Σύνοδο, μια πραγματική λύση.

Για τον κ. Σαμαρά αυτό είναι εφικτό να γίνει πραγματικότητα, παρά τις δυσκολίες που εντοπίζει και ο ίδιος. Εξάλλου, η Γερμανίδα Καγκελάριος κυρία Άνγκελα Μέρκελ που ήταν παρούσα στη Σύνοδο, σε κοινή της συνέντευξη με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημείωσε ότι με ένα αυστηρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θα ξεπεραστούν οι αμαρτίες του παρελθόντος, αν και έχει αφήσει ανοικτό το θέμα της επαναγοράς των ομολόγων.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην παρέμβασή του στη Σύνοδο, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει μια «πραγματικά ευρωπαϊκή λύση στη οικονομική κρίση και να υιοθετηθούν εναλλακτικές προτάσεις στο σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας».


Όχι σε επιδείνωση της κρίσης στην Ελλάδα

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και τόνισε ότι «η κρίση δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επιδεινώσει την εσωτερική οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν χώρες, όπως είναι και η Ελλάδα».

Μάλιστα υπογράμμισε, ότι η Ευρώπη πρέπει να σταθεί δίπλα στις εξελίξεις και οι λαοί της περιοχής να καταλάβουν ότι πρώτη η Ευρώπη ενδιαφέρεται για την ευημερία τους.

«Θα είναι άτοπο για την Ευρώπη να μην πρωταγωνιστήσει σε αυτό το κάλεσμα της Ιστορίας. Είναι πιθανό οι δημοκρατικές εξελίξεις στην περιοχή, να κυοφορούν, για μια περίοδο, κοινωνικές αναταραχές» είπε χαρακτηριστικά.


Έθιξε το θέμα της λαθρομετανάστευσης

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνέδεσε την εκρηκτική κατάσταση στη Βόρεια Αφρική και με τη λαθρομετανάστευση, τονίζοντας χαρακτηριστικά, ότι η ταυτόχρονη εμφάνιση διαφορετικών κρίσεων, σε διαφορετικές χώρες της ίδιας περιοχής, δημιουργεί «μια πρόσθετη εύφλεκτη ύλη με πιθανές εκρηκτικές συνέπειες σε γειτονικές χώρες, όπως η Ελλάδα».

Στο σημείο αυτό, υποστήριξε ότι μόνο τον περασμένο χρόνο, 140 χιλιάδες παράνομοι μετανάστες εισήλθαν στην Ελλάδα και ζήτησε να υπάρξει ευρωπαϊκή παρέμβαση.

«Αυτό επιβεβαιώνει, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει μια κοινή πολιτική για τη Μετανάστευση, για θέματα επαναπροώθησης και πρόληψης. Δεν θα πρέπει η Ευρώπη να τρέξει πίσω από τα γεγονότα» τόνισε και συμπλήρωσε:

Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε, ότι εκτός από την οικονομική, πολιτική και διπλωματική συμπαράσταση στις χώρες αυτές, απαιτείται ολοκληρωμένη συντονισμένη δράση. Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στον αρχηγό του Ισπανικού Λαϊκού Κόμματος που απουσίαζε, ότι απαιτείται κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική, λέγοντας ότι τις απόψεις του συμμερίζεται και ο Μαριάνο Ραχόι, τον οποίο επισκέφθηκε προ δεκαημέρου στη Μαδρίτη.

Κοινό μέτωπο Σαμαρά-Κένι

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίστηκε μετά τη Σύνοδο του ΕΛΚ ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας ότι το κλίμα ήταν πολύ καλό και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον εντολοδόχο Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένι, με τον οποίο συναντήθηκε και είχαν την ίδια αντιμνημονιακή αντίληψη.

Στη συνάντησή τους έγινε εκτενής αναφορά στο μνημόνιο και στα προβλήματα που δημιουργούν και στις δυο χώρες και υποστήριξε, ότι η Ν.Δ. επιμένει σε μια πολιτική Ανάπτυξης, κάτι που ξεκινάει στην Ιρλανδία και τόνισε: « Πράγμα που πρέπει, επί τέλους, να κάνει και η Ελλάδα».

Ο κ. Σαμαράς είχε ολιγόλεπτες συναντήσεις και με άλλους πολιτικούς, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η σύντομη συνομιλία του με τον υπουργό Οικονομικών της Φινλανδίας Γιίρκι Κατάϊνεν, ο οποίος είχε πει πριν δυο ημέρες: «Οι υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης δεν πρέπει να περιμένουν καμιά διευκόλυνση από τις εταίρους τους, ακόμη κι αν υπογράψουν ότι θα λάβουν πρόσθετα μέτρα για να τονώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να βελτιώσουν τα δημόσια οικονομικά τους».

Σκεπτικισμός για τη στάση Μέρκελ

Η προσοχή όλων ήταν στραμμένη στο ΕΛΚ στην κυρία Μέρκελ, η οποία πριν από τη σύνοδο, από το Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με τον κ. Γιούνκερ, δήλωσε ότι δεν συναινεί, αλλά ούτε απορρίπτει την επαναγορά κρατικών ομολόγων.

Αν και η κυρία Μέρκελ, σημείωσε ότι «ο κόσμος περιμένει ότι η ΕΕ και κυρίως η Ευρωζώνη θα δείξουν ότι στηρίζουμε το νόμισμά μας», στη Ν.Δ. στέκονται στην επισήμανσή της, ότι «με ένα αυστηρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα ξεπεραστούν οι αμαρτίες του παρελθόντος».


Οι συστάσεις Μπαρόζο

Με σκεπτικισμό άκουσαν και στην ελληνική αποστολή τις συστάσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο πλαίσιο της Συνόδου του ΕΛΚ, υπογράμμισε την ανάγκη λήψης σκληρών μέτρων από την Ιρλανδία ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στη χώρα.

Η επισήμανσή του, ότι μέρος του ευρωπαϊκού προβλήματος οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιες χώρες δεν ήταν αρκετές αυστηρές, θεωρήθηκε και ως ένα μήνυμα προς τη χώρα μας.

Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο κ. Κατάινεν, που επιμένει στην ανάγκη να υιοθετηθούν αυστηρότεροι κανόνες όσον αφορά στα θεμελιώδη δημοσιονομικά μεγέθη κάθε κράτους-μέλους, αλλά και στο ενδεχόμενο θέσπισης κυρώσεων. 

πηγή: εφ. ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου