6 Δεκ 2010

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου: «Κίνδυνος για τους ασθενείς και επιβάρυνση για τα ασφαλιστικά ταμεία οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις»

Αθήνα, 03/12/10
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Πρόσφατα δημοσιεύματα παρουσιάζουν την Ελλάδα ως χώρα «εξαγωγής», μέσω ασθενών, πολυανθεκτικών μικροβίων λόγω ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη χώρα μας μπήκε σε εφαρμογή το Πρόγραμμα «Προκρούστης», το οποίο θα έχει ακριβή στοιχεία για την έκταση του προβλήματος περί το τέλος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, στα πλαίσια του οποίου γίνεται καταγραφή όλων των κρουσμάτων, ώστε να διαμορφωθεί μια πιο ακριβής εικόνα των συνθηκών που επικρατούν στα ελληνικά νοσοκομεία και των αιτιών που προκαλούν τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, χιλιάδες είναι οι Ευρωπαίοι ασθενείς που κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους προσβάλλονται από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Η έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται, σύμφωνα με ειδικούς κατά κύριο λόγο στην ευρύτατη και πολλές φορές άσκοπη χορήγηση αντιβιοτικών, που κάνει τα μικρόβια μη αντιμετωπίσιμα. Επιπλέον, οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις επιτείνονται από την πολυήμερη παραμονή των ασθενών στα νοσοκομεία σε τέτοιο βαθμό που η μείωση του μέσου όρου νοσηλείας των ασθενών θα μπορούσε να αποτελέσει μέτρο προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί αν δε σημειώνονταν αγορές χειρουργικών αναλώσιμων αφού έχει εισαχθεί στο νοσοκομείο ο ασθενής, αλλά προκαταβολικά.
Σήμερα, για να εγκριθεί η χορήγηση υλικού σε έναν ασθενή, αυτός πρέπει να εισαχθεί στο νοσοκομείο και να νοσηλευτεί επί 15 – 20 μέρες μέχρι να εγκριθεί η δαπάνη από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας. Έτσι, για να βρει η ΕΠΥ ένα υλικό φθηνότερα, το νοσοκομείο πληρώνει πολύ περισσότερα για τις ημέρες νοσηλείας.
Επειδή οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι πραγματικά απειλή για τη ζωή των ασθενών και γίνονται αφορμή δυσφήμησης των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα,
Επειδή οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις έχουν ως αποτέλεσμα την παράταση του χρόνου νοσηλείας και άρα την πρόσθετη επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων
Ερωτάται ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
1.   Σε ποιες άμεσες ενέργειες προβαίνει το Υπουργείο για τον έλεγχο του προβλήματος;
2.   Ποιος είναι ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο τα περιστατικά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων;
Η ερωτώσα βουλευτής,
Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου