6 Δεκ 2010

Ενδιαφέρουσα περιοχή για πετρέλαιο ο Μεσσηνιακός

Image
Σύμφωνα με μελέτη της United States Geological Survey
Ως περιοχή με σημαντικό ενδιαφέρον και σοβαρή πιθανότητα ύπαρξης πετρελαϊκών κοιτασμάτων χαρακτηρίζεται ο Μεσσηνιακός Κόλπος από τους επιστήμονες και φορείς που ασχολούνται με το συγκεκριμένο τομέα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας
«Ο Κόσμος του Επενδυτή», το παραπάνω στοιχείο περιλαμβάνεται στη μελέτη του USGS (United States Geological Survey), που αποτελεί και τον πιο επίσημο σύμβουλο της αμερικανικής κυβέρνησης για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου, ως γνωστόν, υπάρχει ήδη σημαντική κινητικότητα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στοιχεία από σειρά ερευνών στην ελληνική επικράτεια «δείχνουν» 8 έως 10 περιοχές με πιθανότητα ύπαρξης πετρελαϊκών κοιτασμάτων – σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία- της τάξης του 30% έως 40%.


Ειδικότερα, όσον αφορά στη Δυτική Ελλάδα, δεδομένη είναι η ύπαρξη μικρού κοιτάσματος στο Κατάκολο, ενώ περιοχές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον χαρακτηρίζονται ο Πατραϊκός Κόλπος, ο Μεσσηνιακός Κόλπος, το Βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος και η Αιτωλοακαρνανία.
Το νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει το ΥΠΕΚΑ, εκτός από την ίδρυση δημόσιου φορέα για την έρευνα και την εκμετάλλευση εγχώριων κοιτασμάτων, περιλαμβάνει και νομοθετικές αλλαγές, με βασικό άξονα τη διευκόλυνση των διαδικασιών, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Προβλέπει την παροχή γενναίων κινήτρων για την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών, ενώ εναρμονίζει όσα ισχύουν στη χώρα μας με εκείνα που ισχύουν διεθνώς και επιτρέπει πρακτικές που έχουν αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη δικαιωμάτων έρευνας υδρογονανθράκων.
πηγή: tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου