25 Νοε 2010

Στους δρόμους δέκα χιλιάδες Βρετανοί φοιτητές


Έως και δέκα χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν στο κέντρο του Λονδίνου την Τετάρτη διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης συνασπισμού να επιτρέψει τον τριπλασιασμό των πανεπιστημιακών διδάκτρων.


Λίγα μέτρα μακριά από την Ντάουνινγκ Στριτ ομάδα διαδηλωτών προκάλεσε επεισόδια και επιδόθηκε σε σχετικά μικρής έκτασης βανδαλισμούς κτιρίων και ενός εγκαταλειμμένου αστυνομικού οχήματος. Οι συμπλοκές με την αστυνομία δεν έλειψαν, κυρίως στην είσοδο του Φόρεϊν Όφις, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 11 διαδηλωτές και δύο αστυνομικοί να τραυματιστούν ελαφρώς, αλλά και να σημειωθούν αρκετές συλλήψεις.

Μέχρι αργά το βράδυ η αστυνομία είχε αποκλείσει περίπου 2000 διαδηλωτές στο Γουάιτχολ, το δρόμο που διασχίζει τα κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο του Λονδίνου, μεταξύ της Ντάουνινγκ Στριτ και της Βουλής των Κοινοτήτων. Επιτηρούμενοι από πεζούς και έφιππους αστυνομικούς οι διαδηλωτές εξέφρασαν την οργή τους για την παρεμπόδιση της πορείας τους και τον πολύωρο περιορισμό τους με σποραδικές μικροσυμπλοκές με την αστυνομία, ενώ άναψαν και φωτιές καθώς η θερμοκρασία υποχώρησε κοντά στο μηδέν όταν έπεσε η νύχτα. Τα πνεύματα πάντως ηρέμησαν και τελικά η αστυνομία επέτρεψε την αργή, σταδιακή αποχώρηση των διαδηλωτών.

Αρχικός σκοπός των φοιτητών, που δεν επετεύχθη, ήταν να φτάσουν μέχρι τη Βουλή των Κοινοτήτων και τα γειτονικά γραφεία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών της συγκυβέρνησης, τους οποίους κατηγορούν για αθέτηση της προεκλογικής τους δέσμευσης.

Η Σκότλαντ Γιαρντ τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επέτρεπε την επανάληψη των εκτεταμένων επεισοδίων της πρώτης μεγάλης διαδήλωσης των φοιτητών πριν από δύο εβδομάδες. Για το λόγο αυτό εφάρμοσε για μία ακόμα φορά την αμφιλεγόμενη τακτική του περιορισμού των διαδηλωτών σε μια ορισμένη περιοχή επί ώρες. Αυτή τη φορά πάντως, κατόπιν συστάσεων που ακολούθησαν την αστυνόμευση στο περσινό G20 του Λονδίνου, στους αποκλεισμένους διαδηλωτές προσφέρθηκε, έστω και με λίγη καθυστέρηση, νερό, αλλά και χημικές τουαλέτες.

Ειρηνικές διαδηλώσεις με μεγάλη συμμετοχή φοιτητών, αλλά όχι όσο δυναμική πριν από δύο εβδομάδες στο Λονδίνο, πραγματοποιήθηκαν επίσης σε πολλές άλλες βρετανικές πόλεις, όπως το Μπέρμιγχαμ, το Μπρίστολ, το Μάντσεστερ και το Κέιμπριτζ. Παράλληλα οργανώθηκαν καταλήψεις πανεπιστημίων και αποχή μαθητών από τα σχολεία τους σε πολλές πόλεις.

Εν τω μεταξύ, ο 18χρονος που είχε συλληφθεί για τη ρίψη πυροσβεστήρα από την ταράτσα του κτιρίου που στεγάζει τα γραφεία των Συντηρητικών κατά τα επεισόδια της πρώτης διαδήλωσης δήλωσε ένοχος ενώπιον δικαστηρίου. Θα παραπεμφθεί σε δίκη με την κατηγορία της πρόθεσης πρόκλησης σοβαρής σωματικής βλάβης, που επισύρει ποινή φυλάκισης πέντε ετών.
πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου