12 Νοε 2010

Σε ελεύθερη πτώση τα έσοδα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας

mobile_lifestyleΠέφτουν, πέφτουν και μάλλον δεν γνωρίζουν και που θα σταματήσουν. Τα έσοδα των εταιρειών κινητής μειώνονται πλέον με διψήφια ποσοστά και οι γνωρίζοντες τα της αγοράς υποστηρίζουν ότι ακόμη δεν έχουμε δει τα χειρότερα. Και αυτό γιατί η οικονομική κρίση μόλις που έχει αρχίσει να δείχνει τα δόντια της και επιπλέον ο ανταγωνισμός των προηγούμενων τριμήνων έχει αφήσει πολλά κατάλοιπα, τα οποία πλέον δεν μπορούν να μαζευτούν.
Τα νούμερα είναι χαρακτηριστικά. Στην Cosmote, ο κύκλος εργασιών στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 12,2% στα 470,06 εκατ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο και κατά 7,2% στα 1,382 δις. ευρώ στο 9μηνο. Η πτώση στα έσοδα από υπηρεσίες ήταν στο 13,5% στο γ’ τρίμηνο και η διοίκηση πανηγύριζε γιατί οι άλλοι πάνε …χειρότερα. Στο EBITDA, η μείωση ήταν στο –13,5% στο γ’ τρίμηνο στα 185 εκατ. ευρώ και στο –8,2% σσστα 514,4 εκατ. ευρώ στο 9μηνο.
Στη Vodafone, για το εξάμηνο Απριλίου – Σεπτεμβρίου που ανακοινώθηκαν αποτελέσματα, η πτώση ήταν στο –15,6% όσον αφορά στα έσοδα που ήταν στα 578,4 εκατ. ευρώ, στο –24,5% για τα EBITDA στα 148 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη ήταν στα 31 εκατ. ευρώ (-59%). Κάποιοι ανησυχούν ότι η Vodafone μπορεί να παρουσιάσει ζημίες σε καθαρό επίπεδο στο τέλος του οικονομικού έτους της.
Όσο για τη Wind, είναι λογικό να παρουσιάζει ακόμη μεγαλύτερες απώλειες. Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 28,8% στο γ’ τρίμηνο στα 200,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα μόνο από τον τομέα της κινητής τηλεφωνίας ήταν μειωμένα κατά 28,5% στα 162,3 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA έπεσαν κατά 44,8% στα 54,3 εκατ. ευρώ.
Από τα παραπάνω νούμερα είναι προφανές ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και έχουν αρχίσει να σφίγγουν οι ζώνες με τις επενδύσεις να μειώνονται όπως και οι δαπάνες. Και το ερώτημα είναι τι θα γίνει το 2011, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για τους Έλληνες καταναλωτές. Το αποτέλεσμα είναι πως θα αρχίσουν να ψάχνουν για όσο το δυνατόν πιο οικονομικές λύσεις. Και την αναμενόμενη μείωση των δαπανών μένει να δούμε πως θα αντιμετωπίσουν οι διοικήσεις και των τριών εταιρειών.
πηγή: telecomnews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου