12 Νοε 2010

Διαγωνισμός σχεδίασης νέου αυτοκινήτου από την Opel

Το «σαλόνι» αποτελεί το θέμα ενός μοναδικού νέου διαγωνισμού σχεδίασης που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα social media σαν δημιουργικό εργαλείο στη σχεδίαση μελλοντικών αυτοκίνητων. Η Opel ζητά από τους σπουδαστές να αναδείξουν το «lounge style» της μάρκας, στο πλαίσιο ενός διαδραστικού διαγωνισμού που λανσάρει το Car Design News.


Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε σπουδαστές Ευρωπαϊκών Σχολών Σχεδίασης και περιλαμβάνει σχεδίαση εσωτερικού και, σε δεύτερο στάδιο, σχεδίαση εξωτερικού. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε τη Δευτέρα 1/11 και θα κορυφωθεί με την παρουσίαση των έργων των φιναλίστ και την ανακοίνωση των δύο νικητών, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, τον Μάρτιο του 2011.

Στο πρώτο στάδιο που έχει θέμα τη σχεδίαση εσωτερικού, οι σπουδαστές θα πρέπει να φιλοτεχνήσουν το εσωτερικό ενός αυτοκινήτου με τίτλο «ένα σαλόνι σε κίνηση». Θα πρέπει να τονίσουν τόσο τη συναισθηματική όσο και την ορθολογιστική διάσταση της μάρκας Opel και της σχεδιαστικής γλώσσας της, σύμφωνα με την περιγραφή της εταιρίας, «η γλυπτική τέχνη συναντά τη Γερμανική ακρίβεια».

Η Liz Wetzel, Διευθύντρια Interior Design της Opel και εμπνεύστρια του project, θα είναι μέλος της κριτικής επιτροπής. «Με συναρπάζει η ιδέα που οι σπουδαστές θα καταλάβουν τη μάρκα μας επειδή είναι κάτι που εξελίσσεται, γίνεται πιο δυναμική, πολύ πιο ενθουσιώδης και το όραμά μας φαίνεται καθαρά στα τελευταία προϊόντα μας, τόσο στο στιλ του εξωτερικού όσο και στη φιλοσοφία εσωτερικού τους» λέει σχετικά.

«Εκείνο που ζητάμε από τους σπουδαστές, δεν είναι μόνο να σχεδιάσουν, αλλά και να προσφέρουν μία εμπειρία» σχολιάζει η Wetzel. Η Opel και η ομάδα του Car Design News, πιστεύουν ότι τα ψηφιακά εργαλεία και η διαδικτυακή κοινότητα, θα παίξουν ρόλο στη σχεδίαση των αυτοκινήτων του μέλλοντος.

Γι’ αυτό ο κάθε σπουδαστής που φοιτά σε μία Ευρωπαϊκή Σχολή Σχεδίασης -σε οποιονδήποτε τομέα όχι μόνο στο αυτοκίνητο- θα έχει δικαίωμα συμμετοχής και ο οποιοσδήποτε στην Ευρώπη θα μπορεί να σχολιάζει.

Στη συνέχεια, οι ατομικές συμμετοχές θα μπορούν να αναθεωρούνται ή ακόμα και να υποβάλλονται σαν νέα σχεδιαστική πρόταση με μία διαδραστική διαδικασία.

«Η Διαδραστικότητα είναι βασικός συντελεστής» σχολιάζει ο Joe Simpson, συντάκτης του Car Design News. «Ενθαρρύνουμε τους σπουδαστές να παρουσιάζουν τις ιδέες τους από την 1η Ημέρα, ώστε μετά να αρχίσει ο σχολιασμός. Οι κριτές θα αναζητούν τη σχεδιαστική εξέλιξη και τη συμμετοχή της κοινότητας. Όσο πιο γρήγορα υποβάλλετε την ιδέα σας, τόσο περισσότερο feedback θα λάβετε και θα μπορέσετε να προχωρήσετε σε περισσότερες αναθεωρήσεις, ώστε να είναι πιο ολοκληρωμένη η συμμετοχή σας».

Οι κριτές-εκπρόσωποι της Opel και άλλοι καταξιωμένοι επαγγελματίες από το χώρο της σχεδίασης, θα δίνουν τις απόψεις τους καθώς ο διαγωνισμός προχωρά και τα σχέδια εξελίσσονται. Το 1ο στάδιο του διαγωνισμού τελειώνει στις 10 Δεκεμβρίου, οπότε και τα σχέδια παγώνουν.

Οι τρεις καλύτερες συμμετοχές που θα επιλέξουν οι κριτές, θα χρησιμοποιηθούν σαν βάση για το 2ο στάδιο, τη σχεδίαση εξωτερικού. Αυτό το κομμάτι του διαγωνισμού θα ξεκινήσει στις αρχές του 2011.

Ο νικητής του πρώτου σταδίου θα λάβει υποτροφία για το Κέντρο Σχεδίασης της Opel στο Rüsselsheim (Γερμανία). Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το διαγωνισμό και για εγγραφή συμμετοχής επισκεφθείτε το www.cardesigncontest.com.www.cardesigncontest.com

πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου