12 Νοε 2010

73 εκατ. ευρώ «καμπάνα» για τις χωματερές

Πονοκέφαλο στην ελληνική κυβέρνηση έχει προκαλέσει ένας «σκληρός πυρήνας» περίπου 250 χωματερών, οι οποίες θεωρείται σχεδόν απίθανο να κλείσουν προτού μας έλθουν τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τον περασμένο μήνα, η χώρα μας έλαβε νέα προειδοποίηση από την Κομισιόν για τον τερματισμό λειτουργίας όλων των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων και αυτή τη φορά φαίνεται πως δεν θα τη γλιτώσουμε. Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει κλείσει και να αποκαταστήσει όλες τις χωματερές από το 2005, σύμφωνα όμως με στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών τον περασμένο Μάρτιο, 316 σκουπιδότοποι εξακολουθούν να λειτουργούν.


Τελεσίγραφο

Πλέον, η χώρα μας θα πρέπει σε περίπου ενάμιση μήνα από σήμερα, στα τέλη Δεκεμβρίου δηλαδή, να αποστείλει στις Βρυξέλλες αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο των ΧΑΔΑ και σχέδια για την αποκατάστασή τους. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να βρει εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων για τη συντριπτική πλειονότητα των περιοχών της χώρας που εξυπηρετούνται αποκλειστικά από χωματερές.

Οπως ομολογούν στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, από τους ΧΑΔΑ που έχουν απομείνει, τουλάχιστον 250 είναι αδύνατον να κλείσουν μέσα στον επόμενο χρόνο. «Πρόκειται για χωματερές που βρίσκονται σε περιοχές όπου δεν έχει γίνει κανένα σχέδιο για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων. Σαφώς και μπορούμε να τις κλείσουμε και να ξεκινήσουμε τα έργα αποκατάστασης, μετά όμως δεν θα έχουμε πού να ρίξουμε τα σκουπίδια», έλεγαν αξιωματούχοι του ΥΠΕΚΑ.

Καθημερινά πρόστιμα

Η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα περιμένει να λάβει το ελληνικό σχέδιο για κλείσιμο και αποκατάσταση των χωματερών μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου, όταν και θα έχουν περάσει ακριβώς δύο μήνες από την τελευταία προειδοποίηση που εστάλη στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες. Εφόσον η Κομισιόν δεν ικανοποιηθεί από τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης - που είναι και το πιθανότερο - θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον ερχόμενο Μάρτιο.

Εφόσον γίνει αυτό, η γνωμοδότηση θα είναι σίγουρα αρνητική. Την τελευταία πενταετία, εξάλλου, η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει τρεις διαδοχικές προειδοποιήσεις για το ίδιο ζήτημα.

Συνεκτιμώντας τον αριθμό των ελληνικών χωματερών και τον βαθμό επικινδυνότητάς τους, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο έχει συμβουλευτικό ρόλο στη σύνταξη του σχεδίου αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, υπολογίζουν το ευρωπαϊκό πρόστιμο στα 200.000 ευρώ την ημέρα. Ετησίως, η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να πληρώσει συνολικά 73 εκατ. ευρώ.

Κόστος

Αν και το κόστος των ευρωπαϊκών προστίμων φαίνεται ιδιαίτερα τσουχτερό, ειδικά σήμερα που η χώρα μας βρίσκεται στη χειρότερη οικονομική συγκυρία της ιστορίας της, η πραγματική οικονομική επιβάρυνση που υφίσταται η Ελλάδα από τις χωματερές είναι ακόμη μεγαλύτερη. Αιτία είναι η καταστροφή που υφίσταται το περιβάλλον από τους ανεξέλεγκτους σκουπιδότοπους. Προχωρώντας στην ανάλυση του κύκλου ζωής των απορριμμάτων, τεχνικοί σύμβουλοι του ΥΠΕΚΑ εκτιμούν πως κάθε χωματερή κοστίζει στη χώρα περίπου 400.000 ευρώ τον χρόνο.

Την... πληρώνει το περιβάλλον

Το ποσό αυτό προκύπτει από τις άμεσες συνέπειες που έχουν στο περιβάλλον οι ΧΑΔΑ, όπως είναι η ρύπανση των υδροφόρων οριζόντων, ο κίνδυνος πυρκαγιάς, η εκπομπή αερίων ρύπων ή ακόμη και η πτώση της αξίας της γης στις περιοχές πέριξ των χωματερών.

«Πιστεύουμε ότι η λύση των χωματερών είναι τζάμπα, αυτό όμως δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα, αν μετρήσουμε σε χρήματα την επιβάρυνση που υφίσταται το περιβάλλον, το τελικό ποσό είναι μεγαλύτερο από τα πρόστιμα της Ε.Ε.», επεσήμαναν στελέχη του ΥΠΕΚΑ.

πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου