12 Νοε 2010

Tοξική βόμβα ο ΧΥΤΑ Κατερίνης

Μια τοξική βραδυφλεγής βόμβα σχηματίζεται στον ΧΥΤΑ Κατερίνης, κάθε φορά που υπάρχουν ισχυρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να απειλείται άμεσα το οικοσύστημα και η υγεία των κατοίκων της πόλης.

Τα μαύρα λύματα που ξεχειλίζουν από την τοξική λίμνη χύνονται ανεξέλεγκτα στο ρέμα «Μπουφόλακας» που περνάει δίπλα από τον ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) και από το οποίο ποτίζονται οι καλλιέργειες και τα κοπάδια της περιοχής, με τελικό αποδέκτη τη θάλασσα.


Πώς έγινε

Οι εκτιμήσεις των ειδικών για τις βροχές της προηγούμενης εβδομάδας υπολογίζουν ότι ο ΧΥΤΑ μέσα σε μία μέρα επιβαρύνθηκε με 840 κυβικά μέτρα νερό, παράγοντας ανάλογη ποσότητα στραγγιδίων.

Ο ΧΥΤΑ Κατερίνης αποτελείται από τρία τμήματα, συνολικής έκτασης 42.000 τ.μ. Το έργο ολοκληρώθηκε προς τα τέλη του 2009 και στοίχισε 3.500.000 ευρώ.
Το πρώτο κοίλωμα, το μεγαλύτερο από όλα, δέχτηκε τα πρώτα σκουπίδια της περιοχής, με αποτέλεσμα να γεμίσει στις αρχές του έτους. Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων προέβλεπε την άμεση αποκατάστασή του με σφράγισμα, κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ. Ετσι, ο χώρος έμενε εκτεθειμένος στις βροχές, παράγοντας ανεξέλεγκτα στραγγίδια (υγρά απόβλητα που παράγονται από τα σκουπίδια). Αυτά τα λύματα κατέληγαν σε δεξαμενή χωρητικότητας 250 κυβικών μέτρων.

Τα σκουπίδια της Κατερίνης, σήμερα, συλλέγονται στο δεύτερο κοίλωμα, το οποίο επικοινωνεί με το τρίτο άδειο κοίλωμα στο οποίο σχηματίστηκε ο οχετός.
Τα δύο αυτά κοιλώματα έχουν δική τους δεξαμενή συλλογής στραγγιδίων, χωρητικότητας 450 κ.μ.

Η λίμνη του αίσχους

Οι δύο δεξαμενές συλλογής έστελναν τα λύματά τους στη μονάδα καθαρισμού αντιστροφής ώσμωσης, τα οποία κατέληγαν καθαρισμένα στο ρέμα. Η μονάδα αυτή καθαρίζει την ημέρα μόνο 30 κ.μ. στραγγιδίων, αδυνατώντας έτσι να καθαρίσει τις ποσότητες όλων των τμημάτων του ΧΥΤΑ. Η καταστροφή που θα ερχόταν ήταν αναμενόμενη.

Από τη στιγμή που δεν σκεπάστηκε το πρώτο κοίλωμα, το σύστημα υπερφορτώθηκε, καθώς παράγονταν περισσότερα στραγγίδια από ό,τι μπορούσε να καθαρίσει η μονάδα. Τα στραγγίδια που έρχονταν από τη δεξαμενή συλλογής του δεύτερου και τρίτου κοιλώματος βρήκαν μπλοκαρισμένη την πρώτη δεξαμενή συλλογής, με αποτέλεσμα να μένουν στάσιμα και να γεμίζουν το υπό κατασκευή τμήμα, μετατρέποντάς το σε ανοιχτό οχετό. Το γέμισμα της τοξικής λίμνης, μάλιστα, έγινε και από τους υπεύθυνους της εγκατάστασης με αντλία και λάστιχα, που έστελναν τα λύματα από τις δεξαμενές υποδοχής στο τρίτο κοίλωμα του ΧΥΤΑ.

«Η ίδια κατάσταση θα ξανασυμβεί όσο δεν σκεπάζεται το πρώτο κοίλωμα. Στην τοξική λίμνη που σχηματίστηκε στον ΧΥΤΑ την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων, συσσωρεύτηκε ποσότητα περίπου 1.500 κ.μ., η οποία υπερχείλιζε και διάβρωνε τα πρανή. Αν υποχωρήσει κάποιο μέρος τού υπό κατασκευή τμήματος, τότε θα έχουμε ανεπανόρθωτη καταστροφή του οικοσυστήματος. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής χρησιμοποιούν το ρέμα ποτίζοντας τα χωράφια τους και τα κοπάδια τους», καταγγέλλει στη Real planet ο Ηλίας Τσολακίδης από την πλευρά της εθελοντικής ομάδας δράσης Ν. Πιερίας «Ο τόπος μου».


πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου