21 Νοε 2011

ΕΙΔΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΘ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΕ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Δύο ειδικά διαμορφωμένα λεωφορεία για την εξυπηρέτηση των μετακινήσεων των φοιτητών με κινητικά προβλήματα διαθέτει πλέον το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζει τις δράσεις για την διευκόλυνση της ζωής των ΑμεΑ. Το ένα εκ των δυο λεωφορείων έχει δωρίσει στην...

πανεπιστημιακή κοινότητα η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στις 50.000 ευρώ, ενώ το λειτουργικό κόστος του έχει αναλάβει το ΑΠΘ.

Το ειδικά διαμορφωμένο όχημα διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό για την μεταφορά των φοιτητών με καροτσάκι και έχει τεθεί σε λειτουργία από τις αρχές περίπου του έτους, εξυπηρετώντας καθημερινά- ακόμη και τα Σαββατοκύριακα- 20 φοιτητές.
Έχει την δυνατότητα ταυτόχρονης μεταφοράς μέχρι και πέντε ατόμων, ενώ λειτουργεί μετά από αίτημα και τηλεφωνικό ραντεβού με τους ενδιαφερόμενους φοιτητές, τους οποίους μεταφέρει από το σπίτι τους προς το πανεπιστήμιο και αντίστροφα.

"Μέχρι τώρα, οι μετακινήσεις των φοιτητών με κινητικά προβλήματα γινόταν με ίδια μέσα, με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να αποκλείονται από την παρακολούθηση των μαθημάτων τους" ανέφερε ο πρόεδρος της Φιλοπτώχου, Θ. Δαρδαβέσης.
Δεύτερο λεωφορείο
Το δεύτερο ειδικά διαμορφωμένο λεωφορείο λειτουργεί από τις αρχές του Νοεμβρίου, μετά από ενοικίαση του πανεπιστημίου, καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής του ΑΠΘ, Αλέξιο Μπένο, έπρεπε να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες συνολικά 50 φοιτητών με προβλήματα κινητικότητας.

Οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, έχουν θέσει σε προτεραιότητα την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στο πανεπιστήμιο. Στα πλαίσια σχεδίου για την διευκόλυνση της κινητικότητας των φοιτητών και των εργαζομένων έχουν τεθεί σε λειτουργία δέκα νέες τουαλέτες για ΑμεΑ, καθώς και ενός ειδικού ανελκυστήρα, που λειτουργεί στην κάτω Φοιτητική Λέσχη.
"Ο στόχος είναι η σταδιακή αντικατάσταση όλων των ανελκυστήρων και των αποχωρητηρίων στις σχολές και τα τμήματα του ΑΠΘ, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούνται και από τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες του" είπε ο κ. Μπένος.

Συνεχίζεται παράλληλα ο σχεδιασμός κατασκευής ειδικών διαδρομών εντός του πανεπιστημιακού κάμπους ώστε να συνδεθούν όλα τα τμήματα του πανεπιστημίου και να διευκολυνθεί η μετακίνηση των φοιτητών με προβλήματα όρασης.
Η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής του ΑΠΘ στηρίζει επίσης την ομάδα αυτοβοήθειας που λειτουργεί εδώ και μια πενταετία, με τη συμμετοχή περίπου 50 εθελοντών φοιτητών, οι οποίοι προσφέρουν βοήθεια στους συμφοιτητές τους ΑμεΑ, για τις ανάγκες τους εντός του πανεπιστημίου. Ένας διερμηνέας νοηματικής προσφέρει υπηρεσίες στους κωφάλαλους φοιτητές για τις παρακολουθήσεις μαθημάτων.
πηγή:www.fimotro.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου