10 Ιουν 2011

Η "Μαύρη θύελλα" επελαύνει...


 


Ποια είναι η ιστορία; Ενας κρίσιμος ποδοσφαιρικός αγώνας της Καλαμάτας με μια άλλη πελοποννησιακή ομάδα στην έδρα της πρώτης, με τους γηπεδούχους να πρέπει να νικήσουν.


Μία χαμένη φάση για γκολ καθορίζει το παρόν και το μέλλον στη ζωή των ποδοσφαιριστών της «Μαύρης θύελλας», της αγαπημένης ομάδας των απανταχού Καλαματιανών που έγινε ταινία και ετοιμάζεται να ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου συμμετέχοντας σε διάσημα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους. Την παραγωγή του φιλμ ανέλαβε η εταιρεία 2Κ Films για την ΕΡΤ Α.Ε. Πρωταγωνιστούν ο Γιάννης Στάνκογλου, ο Γιώργος Χρυσοστόμου, ο Στάθης Μαντζώρος, ο Βαγγέλης Αλεξανδρής και τον ρόλο του προπονητή ενσαρκώνει ο Μεσσήνιος ηθοποιός Γιώργος Γιαννόπουλος.

Η ιδέα για την ταινία ήταν του σκηνοθέτη και συν-σεναριογράφου Νίκου Καλλαρά. Διάβασε το διήγημα του πρώην εκπαιδευτικού Δημήτρη Μίγγα «Των κεκοιμημένων», το οποίο του κίνησε το ενδιαφέρον. Ζήτησε την άδεια από τον συγγραφέα και σε συνεργασία με τη συγγραφέα Νάνσυ Σπετσιώτη έγραψε το σενάριο. Συμπτωματικά, ο σκηνοθέτης παλαιότερα είχε δουλέψει στην Καλαμάτα για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ. Η έρευνά του για την ταινία κράτησε σχεδόν τρία χρόνια. Μίλησε με πολύ κόσμο, παλαίμαχους ποδοσφαιριστές και ντόπιους, και αποφάσισε να κάνει τα γυρίσματα στην πόλη, σε φυσικούς χώρους, κάτι για το οποίο επέμενε και ο παραγωγός Γιώργος Καλομενόπουλος.

Οπως είναι φυσικό, η είδηση για τα γυρίσματα προκάλεσε το ενδιαφέρον των απλών φιλάθλων, οι οποίοι ήταν πολύ κοντά στο συνεργείο μετατρέποντας τη δουλειά ηθοποιών και τεχνικών σε μια μικρή γιορτή.

«Είναι εντυπωσιακό πόσο μεγάλη αγάπη τρέφουν όλοι οι Καλαματιανοί για την ομάδα της πόλης τους» τονίζει ο κ. Καλομενόπουλος και συνεχίζει: «Από την πρώτη στιγμή στάθηκαν δίπλα μας βοηθώντας μας όπως μπορούσε ο καθένας. Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω για την πολύτιμη αρωγή τους τον πρόεδρο της ομάδας της Καλαμάτας κ. Ράλλη, τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου “Rex” κ. Γεωργακάκη, τον διευυθυντή του ξενοδοχείου “Elite” κ. Νίκο Μαλαπέτσα.
Επίσης, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Καλαμάτας κ. Κερανούδης μας διέθεσε το καφέ του, όπου γυρίστηκε μία πολύ σημαντική σκηνή της ταινίας. Ενας άλλος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Καλαμάτας και νυν προπονητής, ο κ. Αγγελος Σκαφιδάς, ο οποίος μάλιστα είναι ο πατέρας τής πολύ ταλαντούχας ηθοποιού Γιούλικας Σκαφιδά, μας βοήθησε πολύ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γλύπτης και ζωγράφος Γιάννης Γκούζος πρόσφερε έργα ζωγραφικής τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στο σκηνικό και επιπλέον φιλοτέχνησε έναν πίνακα με τους ηθοποιούς της ταινίας. Τέλος, ένας άλλος καλλιτέχνης από την Πελοπόννησο, ο τρομπετίστας Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, μόλις έμαθε για την ταινία και τη σχέση της με την ομάδα της Καλαμάτας ενδιαφέρθηκε να ντύσει με τη μουσική του κάποια σκηνή. Ολα αυτά αποδεικνύουν αυτό που καταλάβαμε όλοι μας στο διάστημα της παραμονής μας στην Καλαμάτα. Οτι οι Καλαματιανοί αγαπούν πάρα πολύ και την ομάδα τους και την πόλη τους».


Ενας κρίσιμος αγώνας
Ποια είναι η ιστορία; Ενας κρίσιμος ποδοσφαιρικός αγώνας της Καλαμάτας με μια άλλη πελοποννησιακή ομάδα στην έδρα της πρώτης, με τους γηπεδούχους να πρέπει να νικήσουν. Δεν τα καταφέρνουν όμως και η αποτυχία τους σημαδεύει τους ίδιους αλλά και ολόκληρη την πόλη.

Μερικά χρόνια αργότερα, στην κηδεία ενός από τους ποδοσφαιριστές, οι παλιοί συμπαίκτες μαζεύονται ξανά και θυμούνται το παρελθόν, τα λάθη τους, τη ζωή τους. Τα όσα είχαν ακουστεί τότε περί στημένου ματς τούς ενοχλούν. Ο νεκρός φίλος τους στοιχειώνει στη συνείδησή τους, θέλουν να σβήσουν τις κατηγορίες που τους είχαν προσάψει, να δικαιώσουν τους εαυτούς τους, την ομάδα, την πόλη. Η ιστορία είναι φανταστική για ένα από τα αγαπημένα μοτίβα του συγγραφέα, το ποδόσφαιρο.

Η ταινία ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες και σύντομα θα αρχίσει το «ταξίδι» της στις σκοτεινές αίθουσες. Οπως μας είπε ο παραγωγός Γιώργος Καλομενόπουλος, πρόκειται να πάρει μέρος στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, στο Φεστιβάλ Βερολίνου και σε άλλα φεστιβάλ σε όλον τον κόσμο. Στην Αθήνα θα προβληθεί τον Σεπτέμβριο στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου