10 Ιουν 2011

Πρεμιέρα στις 15 Ιουνίου «Η πικανοθήκη των ηλιθίων» από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

Το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας ανεβάζει την καλοκαιρινή περίοδο το έργο του Νίκου Τσιφόρου «Η πινακοθήκη των ηλιθίων». Η πρεμιέρα θα δοθεί την Τετάρτη 15 Ιουνίου, στις 9.30 μ.μ., στο χώρο των γηπέδων αντισφαίρισης (Τέρμα Αρτέμιδος, εκβολές Νέδοντα). Πρόκειται για μια
σατιρική νεοελληνική κωμωδία, με την οποία ο συγγραφέας έχει κάνει ένα δώρο ανεκτίμητης αξίας στο θέατρο, αλλά και γενικότερα στον άνθρωπο! Κι αυτό, γιατί έχει μελετήσει βαθιά και το θέατρο αλλά και τη ζωή, δηλαδή τον άνθρωπο.
Το έργο που «σκάρωσε», λοιπόν, το οποίο μοιάζει σαν παραβολή, σαν ανέκδοτο, σαν παιχνίδι και σαν γρίφος που θέλει τη λύση του, είναι ένας ύμνος στην αγάπη και τη συντροφικότητα, ένα παράθυρο αισιοδοξίας διάπλατα ανοιχτό και μια πεποίθηση πως ο κόσμος, όσο άπληστος, αχόρταγος και εγωιστής και να ’ναι, υπάρχουν κάποια παραδείγματα, δυστυχώς λίγα, που δεν είναι έτσι όπως θεωρούμε οι περισσότεροι πως είναι.
Κι αυτό ο Τσιφόρος, όχι μόνο το ελπίζει και το εύχεται, αλλά το αποδεικνύει, με μαθηματική, θα λέγαμε, ακρίβεια, γιατί το έργο του είναι αυτό ακριβώς! Σαν να στοιχηματίζει πως ο άνθρωπος συμπεριφέρεται με τον άλφα ή βήτα τρόπο, μόνο από συμφέρον και στη διαδρομή του έργου αποδεικνύεται πως έκανε λάθος να πιστεύει κάτι τέτοιο και διαπιστώνει πως η αγάπη και όχι το συμφέρον, είναι η βάση της σκέψης και της συμπεριφοράς μας.
Πέρα, όμως, απ’ αυτό το στοιχείο, το πιο αισιόδοξο και το πιο σημαντικό είναι πως ο Τσιφόρος φτάνει στα συμπεράσματα αυτά, με τρόπο ευχάριστο, διασκεδαστικό και κωμικό, γιατί πάνω απ’ όλα, το μέλημά του είναι πώς ο άνθρωπος- θεατής- να χαρεί, να απολαύσει, να ευχαριστηθεί και να σκεφθεί, και κυρίως να νοιώσει αισιοδοξία. Και το καταφέρνει, γιατί η γλώσσα του είναι αστραφτερή, ευχάριστη, λαμπερή και το θεατρικό του πείραμα-παιχνίδι είναι μια απόλαυση. Σχολιάζει τα προβλήματά μας, που είναι τα ίδια ανθρώπινα προβλήματα σε κάθε εποχή και σε κάθε γωνιά της γης, σαν δάσκαλος, σαν πατέρας που νοιάζεται για τα παιδιά του και εύχεται να ελπίζει πως η ζωή ετούτη μπορεί να είναι καλύτερη.
Και μαζί μ’ αυτόν ελπίζουμε κι εμείς.
Τη σκηνοθεσία του έργου υπογράφει ο Γιάννης Διαμαντόπουλος, σκηνικά - κοστούμια έκανε ο Ανδρέας Σαραντόπουλος, μουσική ο Νίκος Τσότρας, φωτισμούς ο Ανδρέας Μπέλλης, χορογραφία η Μαρία Λαδά.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Περικλής Αλμπάνης, Γιάννης Δρίτσας, Μαρίνα Ταβουλάρη, Μαρία Γουλά, Γιώργος Τσαπόγας, Γιώργος Πασάκος, Εύη Γιαννακοπούλου, Μαριέτα Αντιβάση, Χρήστος Νικηταΐδης, Αλέκος Κολλιόπουλος.
[εφ. ΘΑΡΡΟΣ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου