Tη νέα Πρόταση της για την ανώτατη εκπαίδευση παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ , στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, παρουσία του Προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά.
Η εκδήλωση αποτέλεσε το επιστέγασμα της ανοιχτής διαδικτυακής διαβούλευσης “Παιδεία2020” στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 11700 χρήστες ενώ κατατέθηκαν 123 προτάσεις. Για πρώτη φορά φοιτητές και μέλη της παράταξης , είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν
ενεργά στη διαμόρφωση των θέσεων και των προτάσεων μας ενώ παράλληλα συμμετείχαν σε ένα ευρύτερο διάλογο γύρω από εκπαιδευτικά θέματα. Η παρουσίαση των προτάσεων έγινε από το Γραμματέα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΕΙ Σάκη Ιωαννίδη και το Γρηγόρη Αντωνάκη Γραμματέα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΤΕΙ.
Μεταφέροντας στην πράξη το σύνθημα “αλλάζουμε νοοτροπία, αλλάζουμε Παιδεία”, βασική φιλοσοφία των προτάσεων είναι η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι ίδιοι οι φοιτητές και οι εκπρόσωποι τους αντιμετωπίζουν το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ, εξελίσσοντας αυτά σε φορείς ανάπτυξης και προσφοράς στην κοινωνία.
Η φιλοσοφία της νέας Πρότασης στηρίζεται σε τέσσερις Πυλώνες που αντανακλούν τέσσερις βασικές κατηγοριοποιήσεις των προβλημάτων λειτουργίας της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Ειδικότερα, η Σχέση της ανώτατης εκπαίδευσης με την κοινωνία, η σχέση Πολιτείας και λειτουργίας των ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, ο ρόλος του σύγχρονου φοιτητή – σπουδαστή αλλά και ο τρόπος με τον οποίο εισάγονται οι φοιτητές στα ιδρύματα, αποτελούν κρίσιμες θεματικές γύρω από τις οποίες καταθέτουμε προτάσεις.
Ειδικότερα, κάποια βασικά σημεία της νέας Πρότασης Παιδείας είναι:
Συνδέουμε τα αποτελέσματα της εξωτερικής αξιολόγησης με τη χρηματοδότηση, μέσω επίσημης κατάταξης των ελληνικών ιδρυμάτων. Πέρα από την πάγια χρηματοδότηση που θα λαμβάνουν τα ιδρύματα για τις λειτουργικές τους ανάγκες, θα πρέπει να λαμβάνουν bonus χρηματοδότησης ανάλογα με την κατάταξή τους.
Προτείνουμε ως μοντέλο ακαδημαϊκής διακυβέρνησης το εξής: i) Σύγκλητος (με αυστηρά ακαδημαϊκά καθήκοντα και επίβλεψη του 4ετούς προγραμματισμού), ii) Πρυτανικό Συμβούλιο(εκτελεστική και διοικητική διαχείριση – σύνθεση: Πρύτανης, Αντιπρυτάνεις, Εκτελεστικός Διευθυντής, εκπρόσωπος φοιτητών). Ο Εκτελεστικός Διευθυντής θα προέρχεται από την ανοιχτή αγορά με καθήκοντα οικονομικής και διοικητικής διαχείρισης, iii) Συμβούλιο Στήριξης. Προτείνουμε τη δημιουργία Συμβουλίου Στήριξης με συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό χαρακτήρα, που θα αποτελείται από εκπροσώπους του ιδρύματος, ανθρώπους της αγοράς και τοπικούς φορείς. Στόχος η διάδοση της καλής φήμης του ιδρύματος και η προσέλκυση επιπλέον εσόδων.
Όραμα μας, είναι μέσα από τολμηρές και ριζοσπαστικές προτάσεις όπως αυτές, να δώσουμε στα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ την απαραίτητη «ανάσα ζωής» που θα τους επιτρέψει να ξεχωρίσουν στο διεθνή ανταγωνισμό και να παράγουν αξιόλογους επιστήμονες που θα απολαμβάνουν “πτυχία με αξία” και βρίσκουν εύκολα και άμεσα δουλειά στο αντικείμενο σπουδών τους.
Βασικά σημεία ομιλίας Προέδρου ΟΝΝΕΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου: «Έχετε στα χέρια σας κάτι μοναδικό. Μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ανώτατη εκπαίδευση που δημιουργήθηκε από κάτω προς τα επάνω, καθώς προέκυψε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από τη βάση μας, μέσω της διαδικτυακής διαβούλευσης Παιδεία2020. Μέσα από μια διαδικασία που απέδειξε πως το πανεπιστήμιο μας χρειάζεται. Χρειάζεται τον ξεκάθαρο ρόλο των φοιτητών στη λειτουργία του. Ιδιαίτερα σε μέρες κρίσης, ένα δυναμικό, πολυφωνικό πανεπιστήμιο, μπορεί να θέσει τις βάσεις για την έξοδο μας από την κρίση. […] Αλλάζουμε πρώτα εμείς, για να αλλάξουμε όσα συμβαίνουν γύρω μας. Προκαλούμε τη συζήτηση και προτείνουμε ριζοσπαστικές τομές. […] Με αυτό το λοιπόν το σκεπτικό διαμορφώσαμε την πρόταση παιδείας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Πιστεύοντας σε ένα νέο εκπαιδευτικό σύστημα και μια νέα νοοτροπία. […] Αλλάζουμε νοοτροπία λοιπόν, για να αλλάξουμε την ίδια την Παιδεία. Για να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα. Για να κάνουμε για ακόμα μια φορά τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ τον φορέα εξέλιξης των ελληνικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και να πανηγυρίσουμε σε λίγους μήνες από σήμερα μία ακόμη πρωτιά. Και σε εποχές δύσκολες, να πείσουμε τους Έλληνες πως μπορούν ακόμα να ελπίζουν.»
πηγή: esos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου