12 Δεκ 2010

Εγκαίνια Έκθεσης «Ανακύκλωση-Επανάχρηση-Οικειοποίηση (Ιδιοποίηση)- Πενήντα χρόνια Ελλαδικού Ready Made 1960-2010» στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας

Με μεγάλη επιτυχία εγκαινιάστηκε, το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, στις 20:30, από το Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Νίκα η ομαδική εικαστική έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας «Α. Τάσσος».

Παραθέτουμε τον πρόλογο του Δημάρχου Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Ε. Νίκα για την έκθεση «Ανακύκλωση-Επανάχρηση-Οικειοποίηση (Ιδιοποίηση)- Πενήντα χρόνια Ελλαδικού Ready Made 1960-2010»


Το έτος 2010 βρίσκει τον πλανήτη μας σε μια οριακή στιγμή σχετικά με την επιβίωσή του. Ακόμη και άνθρωποι οι οποίοι πριν από μερικά χρόνια αδιαφορούσαν για αυτά τα θέματα, σήμερα νιώθουν μια έντονη ανησυχία.
Πιστεύω, ότι η ανάγκη για Ανακύκλωση των πραγμάτων, που καταναλώνουμε σε τόσο μεγάλες ποσότητες ,αποτελεί πλέον κοινή αντίληψη και εύχομαι και σύντομα να αποτελεί και κοινή πρακτική. Ο Δήμος Καλαμάτας, πρωτοπόρος στο θέμα της Ανακύκλωσης, προσπαθεί να συμβάλει με κάθε τρόπο στην ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Νομίζω ότι η ενημέρωση για αυτά τα θέματα πρέπει να ξεκινάει από νωρίς, από τα σχολεία μας, που προετοιμάζουν τις αυριανές γενεές της χώρας μας.
Η τέχνη μπορεί να παίξει και αυτή έναν κεφαλαιώδη ρόλο στην αφύπνιση του πολίτη. Με αυτή την αφορμή η δημοτική πινακοθήκη παρουσιάζει μια σημαντική ιστορική έκθεση, η οποία φιλοδοξεί να παρουσιάσει το ρόλο της ανακύκλωσης στην καλλιτεχνική πορεία στην Ελλάδα.

Οι θεατές θα έχουν μια σπάνια ευκαιρία να δουν σημαντικά έργα που προέρχονται από μια σειρά ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Αυτά τα έργα παρουσιάζουν όλο το εύρος του φαινομένου τα τελευταία 50 χρόνια. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος για το έργο που κάνει ο Διευθυντής της Πινακοθήκης μας, κ. Παναγιώτης Λαμπρινίδης, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια παρουσιάζει σημαντικές εκθέσεις στο κοινό της πόλης μας, εκπαιδεύοντας και επιμορφώνοντάς το στην πορεία. Έχω βαθειά πεποίθηση ότι αυτή η έκθεση θα είναι μια κορυφαία στιγμή αυτής της πορείας.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας
Παναγιώτης  Ε. Νίκας



Όπως υποδηλώνει και ο υπότιτλος, πρόκειται για μια ιστορική έκθεση, η οποία φιλοδοξεί να καταγράψει μια ιδιαίτερα ανήσυχη πεντηκονταετία στην ελλαδική ιστορία της τέχνης.
Το θέμα της έκθεσης διαπραγματεύεται τη χρήση προϋπαρχόντων αντικειμένων στην καλλιτεχνική διαδικασία και την επανάχρησή τους από τους σύγχρονους εικαστικούς.
Στην εποχή μας έχει γίνει πλατειά κατανοητό ότι ο εικαστικός καλλιτέχνης είναι πρωτίστως ένας σκεπτόμενος άνθρωπος, ο οποίος επεξεργάζεται ιδέες και κατόπιν ένας δεξιοτέχνης ή ένας χειρώνακτας.
Η έκθεση διασχίζει τις πολλαπλές εκδοχές αυτού του φαινομένου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πρώτη φορά παρουσιάζεται μια τέτοια έκθεση στη χώρα μας και μάλιστα με μια ιδιαίτερα σοβαρή ιστορική προσέγγιση, όπως ελπίζουμε να διαπιστώσετε, ξεφυλλίζοντας τον κατάλογο που πλαισιώνει την έκθεση, ο οποίος είναι ένα πρωτοποριακό και ιστορικό βιβλίο,  που αξίζει να κοσμεί τη βιβλιοθήκη των φιλότεχνων της πόλης μας.
Κοστίζει 10 ευρώ και μπορείτε να το προμηθευτείτε από τη Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας.


Επιμέλεια: Θανάσης Μουτσόπουλος



Στην έκθεση συμμετέχουν οι Καλλιτέχνες:  Όπυ ΖούνηΒλάσης Κανιάρης , Χρύσα ΡωμανούΒασίλης Σκυλάκος , Άγγελος Αντωνόπουλος , Λάζαρος Ζήκος, Νίκος Τρανός , Κωστής Τριανταφύλλου,  Γιώργος Τσακίρης,  Πάνος Χαραλάμπους , Γιώργος Χαρβαλιάς, Νίκος Κρυωνίδης, Αντώνης Μιχαηλίδης, Κωστής Βελώνης, Κalos & Κlio, Κατερίνα Παπαζήση


                                                                              
Διάρκεια έκθεσης: 11 Δεκεμβρίου 2010 - 31 Μαρτίου 2011

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη 15:00 - 21:00 και Τρίτη 9:00 - 15:00

Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας « Α ΤΑΣΣΟΣ», Παπάζογλου 5, Ιστορικό Κέντρο,
Τ. 27210 88991

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου