28 Νοε 2010

Πως να γράψετε το βιογραφικό σας

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της προώθησης του εαυτού σας στην αγορά εργασίας είναι το βιογραφικό σας. Ένα κακό βιογραφικό θα πετάξει στον κάδο όλες σας τις ελπίδες για μια καλύτερη δουλειά / καριέρα ή ακόμη μια καλύτερη ζωή.
Παρακάτω θα βρείτε συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να απογειώσετε το βιογραφικό σας και τις ελπίδες σας για πρόσληψη στην επόμενη συνέντευξη που θα παραστείτε...

1. Χρησιμοποιήστε λογισμικό για τη σύνταξη

Χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα όπως τα Μicrosoft Word, WordPerfect, MS Works ή ακόμη και επαγγελματικά προγράμματα σχεδιασμού όπως τα InDesign και Adobe Illustrator για να μορφωποιήσετε το βιογραφικό σας. Στο παρελθόν, δεν υπήρχε πρόβλημα το βιογραφικό σας να γινόταν σε γραφομηχανή, ωστόσο πλέον πρέπει να δείξετε το κάτι παραπάνω στην εμφάνιση του.
Το βιογραφικό θα πρέπει να περιλαμβάνει:
  • Στοιχεία επικοινωνίας
  • Το αντικείμενο ενασχόλησης σας
  • Προϋπηρεσία
  • Εκπαίδευση
  • Συστατικές επιστολές

2. Χρησιμοποιήστε καλή γραμματική

Δεν χρειάζεται το βιογραφικό σας να διαβάζεται σαν δύσκολη εφημερίδα, ωστόσο θα πρέπει να προσέχετε ο λόγος σας και η γραμματική σας να είναι σωστή. Το βιογραφικό είναι ένα επαγγελματικό έγγραφο και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σοβαρά.

3. Όχι στις άχρηστες πληροφορίες

Δεν χρειάζεται να περιλαμβάνετε στο βιογραφικό σας πολύ προσωπικές σας πληροφορίες. Δεν ενδιαφέρει τον μελλοντικό σας εργοδότη πόσες ώρες κοιμάστε, ποια οδοντόκρεμα χρησιμοποιείτε ή αν δεν τρώτε ζαμπόν.

4. Μην γράφετε ψέματα

Μην διανοηθείτε να γράψετε αναληθείς πληροφορίες μέσα στο βιογραφικό σας. Το πρόβλημα με τα ψέματα είναι ότι θα σας πιάσουν αργά ή γρήγορα. Θα σας ανακαλύψουν είτε πριν σας προσλάβουν ή ακόμη χειρότερα ενώ δουλεύετε. Να είστε ειλικρινείς και να δίνετε τα γεγονότα μέσα στο βιοφραφικό σας όπως έγιναν στην πραγματικότητα. Μην προσθέτετε εκπαίδευση ή προϋπηρεσία που ουσιαστικά δεν λάβατε ποτέ.

5. Προσαρμόστε το βιογραφικό σας

Κάθε εργασία είναι μοναδική και κάθε βιογραφικό θα πρέπει να είναι διαφορετικό. Διαφορετικό βιογραφικό θα πρέπει να παραδώσετε για μια θέση marketing, διαφορετικό για εργασία σε ένα bar

6. Μην ντρέπεστε για παλαιότερες επιτυχίες

Να είστε ακριβείς για το παρελθόν και το παρόν σας αναφέροντας τις επιτυχίες και τα κατορθώματα σας όπως έγιναν στην πραγματικότητα. Εάν τριπλασιάσατε τις πωλήσεις στην προηγούμενη εργασία σας, σημειώστε το στο βιοφραφικό σας, είναι η καταλληλότερη στιγμή να το αναφέρετε.

7. Μην γράφετε με συντομεύσεις

Σιγουρευτείτε ότι το βιογραφικό σας δεν περιέχει πολλές συντομογραφίες ώστε να μπερδέψει τον εργοδότη σας.

8. Οι μεγάλες κουβέντες δεν εντυπωσιάζουν

Μπορεί να νιώθετε περήφανος για τον εαυτό σας, ωστόσο ο μελλοντικός σας εργοδότης δεν αρέσκεται στο να διαβάζει το βιογραφικό ενός Αλαζόνα. Δεν χρειάζεται να γράψετε το βιογραφικό σας με σκοπό να αποδείξετε ότι είστε ο εξυπνότερος πάνω στον πλανήτη

9. Μην κάνετε τσιγκουνιές στην εκτύπωση

Δεν χρειάζεται να κάνετε οικονομία στην εκτύπωση του βιογραφικού σας. Αφού τελειώσετε με τη σύνταξη του, πηγαίνετε σε ένα τυπογραφείο και ζητήστε την εκτύπωση του σε χαρτί καλής ποιότητας. Το βιογραφικό σας θα πρέπει να δίνει την αίσθηση ότι είναι ένα χαρτί αξίας σε αυτόν που το κρατάει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου