25 Νοε 2010

Αμερικανικός ο πιο «πράσινος» υπερ-υπολογιστής

Στην κορυφή των πιο «πράσινων» και ενεργειακά αποδοτικών σούπερ-υπολογιστών του κόσμου ανακηρύχθηκε ο Blue Gene/Q της ΙΒΜ σύμφωνα με μια νέα διεθνή κατάταξη, το “Green500”.
Έτσι, αν και η  κατάταξη “Top500”  έχει πια στην θέση Νο1 τον πανίσχυρο κινεζικό «Τιανχέ - 1Α» (Γαλαξίας) του Εθνικού Κέντρου Υπερ-Υπολογιστών της Τιανζίν,  η νέα «πράσινη» λίστα έχει στην κορυφή της τον Blue Gene/Q της ΙΒΜ, σύμφωνα με το New Scientist.

Η νέα κατάταξη ταξινομεί τα υπολογιστικά «τέρατα» του πλανήτη με βάση την απόδοσή τους ανά βατ ενέργειας που καταναλώνουν.
Ο Blue Gene/Q, ο οποίος δημιουργήθηκε από τον ερευνητή Βου-τσουν Φενγκ του πανεπιστημίου Virginia Tech της Βιρτζίνια, εκτελεί 1.684 megaflops ανά βατ και είναι κατά 165% πιο αποδοτικός ενεργειακά από τον κινεζικό Τιανχέ - 1, που εκτελεί 635,15 megaflops ανά βατ.
Παρόλη όμως την ενεργειακή αποδοτικότητά του -ή ίσως εξαιτίας αυτής- ο αμερικανικός Blue Gene/Q έχει υπολογιστική ισχύ «μόλις» 653 teraflops ανά δευτερόλεπτο (έναντι 2,57 petaflops του Τιανχέ-1) και βρίσκεται στην 115η θέση της λίστας των 500 ισχυρότερων υπολογιστών του πλανήτη.
Δεύτερος στην «πράσινη» λίστα Green500 βρίσκεται ο ιαπωνικός «Τσουμπάμε 2.0» του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Τόκιο (με 958 megaflops/watt), ενώ τρίτος είναι ο EcoG του Εθνικού Κέντρου Υπερ-υπολογιστικών Εφαρμογών του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ (με 933 megaflops/watt). 
πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου