11 Νοε 2010

Εντυπωσιακές εικόνες από τις συνθήκες στο CERN

Εντυπωσιακές εικόνες από τις συνθήκες που επικρατούν μέσα στις στοές του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) στο CERN έδωσαν οι επιστήμονες στη δημοσιότητα. Οι φωτογραφίες απαθανατίζουν τις συνθήκες που επικρατούν μέσα στις στοές του επιταχυντή κατά τη σύγκρουση των ιόντων μολύβδου.


Μέχρι τις 6 Δεκέμβρη θα συνεχιστούν οι συγκρούσεις στον επιταχυντή, στο πλαίσιο των ερευνητικών προγραμμάτων  ALICE, ATLAS και CMS του CERN. Οσο, όμως, περνάει ο καιρός και συνεχίζονται οι συγκρούσεις, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι πέραν των συγκλονιστικών φωτογραφιών θα καταφέρουν να παρατηρήσουν φαινόμενα και καταστάσεις της ύλης που δεν είχαν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα.

Όλα αυτά γίνονται σε βάθος χιλιομέτρων στο έδαφος της Ελβετίας για να βγουν χρήσιμες πληροφορίες για τις συνθήκες που επικρατούσαν τα πρώτα δευτερόλεπτα μετά τη δημιουργία του Σύμπαντος και κατ’ επέκταση για τον ίδιο τον κόσμο και την ύλη.

Ολα θα εξαρτηθούν από το εάν οι επιστήμονες θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μια κατάσταση της ύλης που ονομάζεται «πλάσμα κουάρκ - γλουονίων», το οποίο, σύμφωνα με την επικρατούσα θεωρία, ήταν αυτό που γέμιζε το Σύμπαν όταν αυτό είχε ηλικία ενός μικροδευτερολέπτου.
πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου