20 Οκτ 2013

Ο chef Βασίλης Καλλίδης αναδεικνύει στην εκπομπή του τη Μεσσηνιακή γαστρονομία

Χωράει μια ολόκληρη Ελλάδα μέσα σ’ ένα… πιάτο; Κι όμως χωράει!
Ο chef, συγγραφέας, δημοσιογράφος και ερευνητής γεύσεων, Βασίλης Καλλίδης μας ταξιδεύει στις πιο νόστιμες και φιλόξενες γωνιές της χώρας μας, με αφορμή θεματικές γιορτές τοπικών προϊόντων, φεστιβάλ αλλά και πανηγύρια, μέσα από τη νέα του εκπομπή στον Alpha, «Νόστιμη γη».
Από το Σάββατο 19 Οκτωβρίου και κάθε Σάββατο, στις 20:00 ο chef  μοιράζεται μαζί μας πρωτοποριακές προτάσεις, σύγχρονες καλλιέργειες και αγροτικές πρακτικές, αυθεντικά «στέκια», παραδοσιακές γεύσεις και πολλή μουσική.
Στο δεύτερο επεισόδιο της νέας του εκπομπής, ο chef αποφάσισε να προβάλει τη Μεσσηνιακή γαστρονομία. Το ταξίδι ξεκινάει από τη Μάνη και τη γιορτή Τράτας στον Κότρωνα, στην άκρη του Λακωνικού Κόλπου. Μια νέα γιορτή αφιερωμένη στη θάλασσα και τους ψαράδες με πολλή μουσική, χορό και θαλασσινούς μεζέδες. Ο Βασίλης συναντάει μικρούς παραγωγούς της περιοχής, δοκιμάζει τις περίφημες δίπλες με μέλι και βλέπει πώς μαζεύουν θαλασσινό αλάτι στον Άγιο Νίκωνα. Πίσω από τις κατσαρόλες και τα τηγάνια του, ο chef μαγειρεύει κοτόπουλο με μπύρα και ντόπιες ελιές για τους περαστικούς της πλατείας και στη συνέχεια ταξιδεύει για την Καλαμάτα.
Με αναφορά στο αρχαίο όνομα της Καλαμάτας «Φαραί», ο γνωστός chef τρώει ένα ελληνικό πρωινό με μεσσηνιακές γεύσεις: ελιές, φρέσκα αυγά, γιαούρτι, τυρί, σταφίδες και ξερά σύκα, με φόντο το γαλάζιο της θάλασσας. Κατευθυνόμενος στην παραλία και στην προκυμαία αναφέρεται στα φρέσκα ψάρια και συνεχίζει, λέγοντας ότι: «Η Μεσσηνία είναι ευλογημένη γη με τα προϊόντα της να ταξιδεύουν από το λιμάνι της στις αρχές του αιώνα σε όλο τον κόσμο.  Έτσι, λοιπόν, δεν είναι τυχαίο που η Καλαμάτα έχει ρεύμα από το 1903 είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που έχει τραμ, πριν ακόμα και από την Αθήνα, ενώ διαθέτει κτίρια από διάσημους Ευρωπαίους αρχιτέκτονες, έντονη νυχτερινή ζωή ακόμα και καμπαρέ». Στο ταξίδι του συναντάει, ακόμα, δύο νέα παιδιά που διαχειρίζονται ένα εναλλακτικό αγρόκτημα, όπου χρησιμοποιούν το φυσικό λίπασμα «κομπόστ»,  γνωρίζει φυστικοπαραγωγούς, δοκιμάζει παραδοσιακή γουρνοπούλα και κάνει βόλτα στη λαϊκή αγορά, κάνοντας αναφορά στα παραδοσιακά τυριά και προϊόντα μας, καταλήγοντας να μαγειρεύει κόκκορα με χοντρά μακαρόνια. Επισκέπτεται μια μικρή ταβέρνα και τρώει τις καλύτερες τηγανητές πατάτες όλων των εποχών, ενώ το τελευταίο βράδυ, μια οικογένεια κρεοπωλών της περιοχής ετοιμάζει για τον Βασίλη μια έκπληξη: ένα γλέντι γεμάτο λιχουδιές.
Ένα ιδιαίτερο επεισόδιο με όμορφες εικόνες από την ευρύτερη περιοχή, από το φυσικό τοπίο και διάφορα σημεία της Καλαμάτας που αναδεικνύει τον μοναδικό τόπο μας και την ξεχωριστή του κουζίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου