28 Μαρ 2011

65 εκατ. Ευρώ οφείλει το υπ. Παιδείας στους εκδότες για τα συγγράμματα


Αυτή τη στιγμή οι οφειλές του ΥΠΔΒΜΘ έναντι των εκδοτικών επιχειρήσεων ανέρ­χο­νται στα εξής ποσά: α) 30 εκατομμύρια ευρώ περίπου, τα οποία α­φορούν σε παρελ­θόντα έτη (από το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 έως το 2009-2010), από τα οποία τα 25 είναι επι­­βεβαιωμένα (έχουν, δηλαδή, κα­τα­τεθεί γι’ αυτά τα αντίστοιχα τιμολόγια) και τα υπό­λοιπα ανεπιβεβαίωτα. β) 35 εκατομμύρια περίπου από τη διανομή του χει­μερινού εξαμή­νου 2010-2011 υπό το σύστημα «Εύδοξος».

Τα παραπάνω στοιχεία δόθηκαν από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων Δημήτρη Μπαλιάτσα
 Ειδκότερα σε συνέντευξη τύπου ο κ. Μπαλιάτσας παρουσίασε τα εξής στοιχεία
 1) Τον Ιούνιο του 2010 όλες οι εκδοτικές επιχειρήσεις εισήχθησαν στο σύ­στημα «Εύ­δοξος» για την ηλεκτρονική διανομή των επιστημονικών συγγραμ­μάτων σε σπου­δαστές και φοιτητές της χώρας αποδεχόμενες τους όρους που έθεσε μονομερώς το ΥΠΔΒΜΘ μέσω της ΕΔΕΤ Α.Ε., χωρίς ωστόσο να ανα­λάβει επίσημα καμμία δέσμευ­ση έναντι των εκδοτών. Παρά τις όποιες επι­φυλάξεις πολλών εκδοτών ως προς τη μη πιλοτική εφαρ­μογή του προ­γράμ­ματος, το σύστημα ανταπεξήλθε επιτυχώς κατά το χειμερινό εξάμη­νο του ακα­δημαϊκού έτους 2010-2011. Θεωρούμε ότι οι εκδότες στο σύνολό τους συ­νέ­δρα­μαν τα μέγιστα, εφόσον ήταν συνεπείς σε όλες τους τις υπο­χρε­ώ­σεις.
2) Η επίθεση που έχουν δεχθεί οι εκδότες που δραστηριοποιούνται στο χώ­ρο του ε­πι­στημονικού συγγράμματος, από συγκεκριμένη μερίδα του Τύπου, δεν έχει προη­γούμενο. Οι εκδότες χαρακτηρίζονται υπαίτιοι οικονομικών σκαν­δάλων, πλουτίζουν παράνομα σε βά­ρος της Παιδείας κ.ά. Εάν οι εκδό­τες αυτοί αποκόμισαν τέτοια και τόσα οφέλη, γιατί βρίσκονται στα πρόθυρα χρεωκοπίας; Γιατί ο μεγαλύτερος εκδοτικός οίκος έκλεισε; Τα επιστημονικά συγγράμματα μέχρι πέρυσι κόστιζαν ετη­σίως 55 με 60 εκατομ­μύρια ευρώ. Κατά το χειμερινό εξάμηνο του 2010-2011 η δια­νομή, ως γνωστόν, έγινε μέσω του συστήματος «Εύδοξος». Εντούτοις, το κόστος α­νήλ­θε στο ποσόν των 35 περίπου εκα­τομμυρίων. Αν, από τη μια, συνυπο­λογί­σουμε το 7% της αύξη­σης των σπουδαστών-φοι­τητών λόγω της κατάργησης της βά­σης, θα πρέπει να λογα­ριάσουμε, από την άλλη, ότι στο προα­ναφερ­θέν κόστος του χει­μερινού εξαμήνου του 2010-2011 δεν συμπερι­λαμβάνονται τα ακοστολόγητα συγ­­γράμματα. Επομέ­νως, πώς δικαιολογείται η χρήση του όρου «σκάνδαλο» και από πού προκύπτει “φαγοπότι”; Άλλωστε, πώς είναι δυνατόν σε μια διμερή συ­νεργασία, όπως αυτή του ΥΠΔΒΜΘ και των εκδο­τών, την επιτυχία να την καρπώ­νεται μόνο το ΥΠΔΒΜΘ και την αποτυχία να τη χρεώνονται μόνο οι εκδότες;
3) Την 25η Φεβρουαρίου του 2011 καταθέσαμε στο ΥΠΔΒΜΘ τελική πρόταση τιμών και τρόπου κοστολόγησης νέων συγγραμμάτων. Η πρότασή μας αυτή χαρακτηρί­στηκε τελική, διότι πριν από αυτή η αρχική μας πρόταση συμπιέστηκε και τρο­ποποιήθηκε στις τιμές δύο φορές προς τα κάτω εξαντλώντας κάθε περιθώριο. Οι εκδότες στο σύνολό τους επέδειξαν καλή διάθεση ως προς το πρόβλημα της κρίσης στην οποία βρίσκε­ται η χώρα, υπέστησαν το πάγωμα των αυξήσεων των ήδη κοστολογημένων συγ­γραμ­μάτων για πέμπτη χρονιά, απορρόφησαν τις αυξήσεις του ΦΠΑ, επωμίστη­καν τις αυξήσεις των πρώτων υλών και της παροχής των υπηρε­σιών καθώς και το πρόσθετο κόστος των διανομών μέσω Ευδόξου, περίπου 10%. Παρ’ όλ’ αυτά η Υπουργική Απόφαση δεν έχει υπογραφεί ακόμη με συνέπεια τα ακο­στολόγητα βιβλία να είναι σήμερα 2.500 περίπου.
Αυτή τη στιγμή οι οφειλές του ΥΠΔΒΜΘ έναντι των εκδοτικών επιχειρήσεων ανέρ­χο­νται στα εξής ποσά: α) 30 εκατομμύρια ευρώ περίπου, τα οποία α­φορούν σε παρελ­θόντα έτη (από το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 έως το 2009-2010), από τα οποία τα 25 είναι επι­­βεβαιωμένα (έχουν, δηλαδή, κα­τα­τεθεί γι’ αυτά τα αντίστοιχα τιμολόγια) και τα υπό­λοιπα ανεπιβεβαίωτα. β) 35 εκατομμύρια περίπου από τη διανομή του χει­μερινού εξαμή­νου 2010-2011 υπό το σύστημα «Εύδοξος». Από τη στιγμή όμως που υπάρχουν α­πλή­ρω­τες ο­φειλές παλαιότερων ετών, δεν μπορεί να ξεκινήσει πληρω­μή του χει­μερινού εξαμή­νου 2010-2011. Εξαιρούνται οι οφειλές για τα συγγράμμα­τα των ΤΕΙ και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, επειδή για τις σχολές αυτές δεν υ­πάρχουν χρέη παλαιό­τερων ετών. Οι οφειλές αυτές ανέρχονται στα 10 εκατομμύρια περίπου. Λύση στο πρό­βλη­μα μπορεί να δοθεί με τη συνερ­γασία των Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών και γι’ αυτό απευθύ­νου­με θερμή παράκληση προς τα δύο Υπουργεία για άμεση επίλυση του προ­βλή­ματος. Σε κάθε περίπτωση, οι εκδότες επιστημονικών συγγραμμάτων παρα­μένουν σταθε­ροί στην πολιτική τους να παρέχουν βιβλία υψηλού επιπέδου στους σπουδαστές και φοιτητές της χώρας.


Κυρίες και Κύριοι,

Η οικονομική κατάσταση στον εκδοτικό χώρο σήμερα είναι τραγική! Από την ευρω­στία και τις αντοχές του εκδοτικού κλάδου εξαρτώνται πολλά άλλα ε­παγ­­γέλματα, όπως των συγγραφέων, των επιμελητών, των μεταφρα­στών, των εμπόρων χάρτου, των τυπο­γρά­φων, των βιβλιοδετών κ.ά. Ένας εκδο­τικός οίκος, για να είναι σε θέση να διανείμει επι­στημονικά συγγράμματα, θα πρέπει να έχει στην αποθήκη του το απαιτούμενο τιράζ των βιβλίων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν πληρωθεί τόσο οι πρώτες ύλες της έκ­δο­σης, όπως το χαρτί, όσο και οι εργασίες της έκδοσης, δηλαδή η επιμέλεια, η εκτύ­πωση, η βιβλιοδεσία κ.ο.κ. Για να υφίσταται όμως μία εκδοτική εταιρεία, εννοείται ότι καλύπτει τα λειτουργικά της έξοδα και συγχρόνως είναι συ­νεπής στις φορολογικές και ασφαλι­στικές υποχρε­ώ­σεις της. Αντιλαμβά­νεστε, λοιπόν, τον κίν­δυνο που διατρέχει κάθε επιχεί­ρηση, όταν διακόπτεται η ροή των εισπρά­ξεών της.
Η αναστολή διανομής επιστημονικών συγγραμμάτων δεν πρέπει να εκληφθεί ως απερ­γιακή κινητοποίηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκδοτών. Κά­τι τέτοιο δεν συνάδει με το ύ­φος και το ήθος του κλάδου. Είναι πο­λιτισμένος τρόπος κοι­νο­ποίησης των προ­βλη­μάτων μας και ευγενική αντί­δραση σε όσα μας κα­τα­λογίζονται.
Θεωρούμε ικανοποιητικές τις πρόσφατες κινήσεις για απελευθέρωση κά­ποιων, έστω και μικρών, κονδυλίων από πλευράς ΥΠΔΒΜΘ και καλούμε την Υπουργό Κα Άννα Δια­μαντοπούλου να συναντηθεί ά­με­σα με τους εκπρο­σώπους των εκδοτών για την επίλυση όλων των προ­βλη­­­μάτων που μας α­φορούν, διότι δεν έχουμε καμμία πρόθεση να προ­καλέ­σου­με αναστάτωση στο χώρο της Παιδείας.
Δεν είναι ζήτημα πολιτικής. Είναι θέμα βιωσιμότητας.
πηγή: esos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου