13 Δεκ 2010

Αγαπάτε τον Μπραμς?

 Όσοι Καλαματιανοί ανηφόρησαν το απόγευμα της Κυριακής προς την Αίθουσα Συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου, απάντησαν σίγουρα καταφατικά στο γνωστό αυτό ερώτημα-τίτλο του σπουδαίου (δεύτερου) βιβλίου της Γαλλίδας λογοτέχνιδας Φρανσουάζ Σαγκάν, μια και το πρόγραμμα του ρεσιτάλ  πιάνου της Μαρίας Ευστρατιάδη είχε μόνο έργα Γιοχάνες Μπραμς. Η γνωστή σολίστ στην τρίτη αυτή συναυλία του κύκλου "Κυριακή και Μουσικοί"
που οργάνωσε ο Μουσικός Τομέας του Δήμου Καλαμάτας, ερμήνευσε τις Φαντασίες, έργο 116, τα Τρία Intermezzi, έργο 117 και τα Κομμάτια για Πιάνο, έργο 118 του Γιοχάννες Μπράμς, τα οποία αποτελούν ιδιαιτέρως σημαντικό κομμάτι της πιανιστικής φιλολογίας.
Στο κοινό, που την χειροκρότησε θερμά, πρόσφερε εκτός προγράμματος και ένα από τα κομμάτια του έργου 119, πάντα του Μπραμς.
Μάλιστα σήμερα, Δευτέρα 13/12, ανακοινώθηκε από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής σε ειδική εκδήλωση που έγινε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η βράβευση της Μαρίας Ευστρατιάδη για την καλύτερη ελληνική δισκογραφική παραγωγή του 2010 (όλες οι σονάτες Μότσαρτ για πιάνο καθώς και δύο κονσέρτα του Μότσαρτ για πιάνο και ορχήστρα, εκδόσεις της Μουσικής Εταιρίας Αθηνών).

Η Μαρία Ευστρατιάδη γεννήθηκε στην Αθήνα και φοίτησε στο Ωδείο Αθηνών απ’ όπου πήρε το δίπλωμά της κοντά στην Αλίκη Βατικιώτη με Πρώτο Βραβείο Παμψηφεί και ειδική διάκριση. Συνέχισε τις σπουδές της στη Μουσική Ακαδημία του Αννοβέρου, απ’ όπου αποφοίτησε επίσης με Άριστα και διάκριση. Έχει κάνει σπουδές ανώτερων θεωρητικών (πτυχία αρμονίας, αντίστιξης, φούγκας).
Έχει εμφανιστεί σε ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στη Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ουγγαρία. Συνέπραξε ως σολίστ με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και την ΚΟΑ. Ηχογράφησε για την ελληνική, τη γερμανική και την ουγγρική ραδιοφωνία.  Έχει ηχογραφήσει επίσης CD’s με έργα  J.S.Bach, C.Ph. E. Bach, W.A.Mozart και Γ. Ιωαννίδη. Είναι μέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού «Φίλωνας». Είναι από το 1998 καθηγήτρια πιάνου και μουσικής δωματίου στο Ωδείο Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου