12 Δεκ 2010

Γυρίζουν την «πλάτη» στο υπ. Παιδείας - με ύφος αυστηρό- οι Πρυτάνεις

Σε «μετωπική» σύγκρουση με την πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας  εισήλθαν απόψε οι Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων , οι οποίοι μετά από μία «μαραθώνια» συνεδρίαση (κράτησε 10 ώρες) αποφάσισαν ομόφωνα να απορρίψουν στο σύνολο τις προτάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Παιδείας και να ξεκινήσουν συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων .
 Οι πρυτάνεις αναμένεται να δημοσιοποιήσουν κείμενο , το οποίο θα είναι σε αυστηρό ύφος, με το οποίο θα ζητούν την απόσυρση όλων των
 προτάσεων , ενώ παράλληλα θα διατυπώσουν τις δικές τους προτάσεις , καθώς οι ίδιοι θεωρούν ότι αλλαγές στα Πανεπιστήμια πρέπει να γίνουν,
 Οι Πρυτάνεις , σύμφωνα με πληροφορίες , στο κείμενο θα επιμείνουν στην άποψη ότι τα Πανεπιστήμια
διοικούνται από εκλεγμένα όργανα της πανεπιστημιακής κοινότητας, (Σύγκλητο και Πρυτανικό Συμβούλιο) , σε αντίθεση με το υπουργείο που προτείνει το «πάνω χέρι» να έχει το εξωτερικό Συμβούλιο.
Οι πρυτάνεις που φέρονται ενοχλημένοι από τις πρωτοβουλίες του υφυπουργού Γ. Πανάρετου για τη διαφάνεια και την πάταξη της διαφθοράς στα Ιδρύματα αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν σκληρή γλώσσα κάνοντας λόγο για απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου και των λειτουργών του
 Επίσης από μέλη της Κυβέρνησης.
Τέλος  οι Πρυτάνεις αποφάσισαν να ζητήσουν από μεθαύριο συναντήσεις με τους αρ5χηγούς των πολιτικών κομμάτων , προκειμένου να τους κοινοποιήσουν την απόφαση και να τους διατυπώσουν τις προτάσεις τους για την αναβάθμιση των ελληνικών Πανεπιστημίων. 
                                                                                      Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 
Υπό τον ήχο των συνθημάτων των φοιτητών, και παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων  συνεδρίασαν σήμερα  εκτάκτως  στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου  οι Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων για να διατυπώσουν τη θέση τους επί τις πρότασης του υπ. Παιδείας για αλλαγές  στα ΑΕΙ , η οποία θα βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου.
   Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Παλλήκαρης διατύπωσε την εκτίμηση  πως  αν το υπουργείο εμμείνει στην πρόταση τότε θα πρέπει να αναμένουμε παρατεταμένη αναταραχή στα Πανεπιστήμια. Παράλληλα υπογράμμισε  ότι  ήδη τα Πανεπιστήμια έχουν απορρίψει το βασικό κορμό των αλλαγών που προτείνει το   υπουργείο, απο την προηγούμενη σύνοδο των πρυτάνεων τον περασμένο Οκτώβριο στοΡέθυμνο.
Υπογράμμισε πως  η πλειονότητα των Πρυτάνεων  συγκλίνει σε μια κοινή πρόταση σημειώνοντας  ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει βασικές διαφορές με το  υπουργείο.
 Σχετικά με το διάλογο που ζήτησε η  υπ. Παιδείας  ο κ. Παλλήκαρης εξέφρασε την άποψη ότι "Δεν υπάρχει κατάλληλο περιβάλλον διαλόγου" αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό οφείλεται στις πρωτοβουλίες του υφυπουργού Γιάννη Πανάρετου σχετικά με την οικογενειοκρατία στα Ιδρύματα αλλά και στην τελευταία εγκύκλιο με την οποία προειδοποιεί τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ ότι θα κόβεται η χρηματοδότηση όταν δεν θα παρέχουν στοιχεία που θα τους ζητά το υπ. Παιδείας.
 Ο   Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θ. Παπαθεοδώρου είπε ότι  σκοπός της έκτακτης Συνόδου είναι ακριβώς να τοποθετηθεί με κοινές θέσεις, κατά το δυνατόν, για το μέλλον των Πανεπιστημίων. Βάση της συζήτησης είναι ένα
κοινό πλαίσιο αρχών και αξιών : Πλήρης αυτοδιοίκηση, δωρεάν παιδεία και  απρόσκοπτη χρηματοδότηση.

                                                                   Οι φοιτητές
 Οι φοιτητές που είναι συγκεντρωμένοι στο Λαύριο κατήγγειλαν  τον διάλογο του υπουργείου ως  "ψεύτικο"
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων, επέτρεψε  σε αντιπροσωπεία των διαμαρτυρομένων φοιτητών αλλά και των διδασκόντων να μπούν στην αίθουσα της  συνεδρίασης και να διαβάσουν ψήφισμα τους .
Οι δυνάμεις της αστυνομίας  που βρισκόταν στην είσοδο του Τεχνολογικού Πάρκου αποχώρησαν όταν οι φοιτητές μετά την παράσταση στη Σύνοδο των Πρυτάνεων,  έφυγαν από το χώρο.  
Μετά τις εργασίες της Συνόδου οι Πρυτάνεις θα παρακολουθήσουν τη  θεατρική παράσταση "Σοπενχάουερ ", που σκηνοθέτησε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνης. 
πηγή: esos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου