ΟΙ ΧΛΙΑΡΕΣ αντιδράσεις που συνάντησε από όλους τους φορείς της Μεσσηνίας η ανακοίνωση, από την κυβέρνηση, της Βυτίνας ως έδρας του Κέντρου Μεσογειακής Διατροφής, δημιούργησε τετελεσμένα.
Έτσι, η Κορώνη που είχε εκπροσωπήσει ως εμβληματική περιοχή, με τη συνδρομή του «Μανιατάκειου Ιδρύματος», τη χώρα μας στην 5η σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής, για να συμπεριληφθεί η Μεσογειακή Δίαιτα στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO, στο Ναϊρόμπι της Κένυας (μαζί με την Ισπανία, την Ιταλία και το Μαρόκο που είχαν εκπροσωπηθεί με ισάριθμες εμβληματικές περιοχές), παρ’ ότι αναδείχθηκε, τρόπον τινά, νικήτρια, της αφαιρέθηκε ετσιθελικά, από την κυβέρνηση, η ανακήρυξή της ως Κέντρου Μεσογειακής Διατροφής και δόθηκε αντιδημοκρατικά και αντιδεοντολογικά στη Βυτίνα, που είναι ορεινή και δε διαθέτει μεσογειακό χρώμα.
Το Κέντρο Μεσογειακής Διατροφής θα φιλοξενηθεί στο Τριανταφυλλίδειο Κληροδότημα που δημιουργήθηκε από τη δωρεά του Βυτιναίου Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη, που γεννήθηκε το 1810 και πέθανε στο Βουκουρέστι το 1863. Ο Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης αναγκάστηκε να φύγει σε μικρή ηλικία από την πατρίδα του, έχασε όλη του την οικογένεια και βρέθηκε μόνος στο Ναύπλιο. Εκεί, τον εντόπισε ο θείος του, Νικόλαος Ταμπακόπουλος, και τον πήρε μαζί του στη Δακία. Ασχολήθηκε με ενοικιάσεις γαιοκτησιών και το εμπόριο κι έγινε κάτοχος σημαντικής περιουσίας, που κληροδότησε ολόκληρη στο Ελληνικό Δημόσιο, εκφράζοντας την ευχή για τη δημιουργία γεωργικής σχολής που θα έφερε το όνομά του. Είκοσι πέντε χρόνια μετά το θάνατό του, η κυβέρνηση Τρικούπη ίδρυσε το 1888 τα Τριανταφυλλίδεια Γεωργικά Σχολεία στην Αθήνα, τον Αλμυρό και την Τίρυνθα. Η σχολή των Αθηνών στεγαζόταν στο χώρο του σημερινού Γεωπονικού Πανεπιστημίου, θεωρείται πρόδρομός του, ενώ ακόμα και στις μέρες μας λαμβάνει χρηματοδότηση από το Τριανταφυλλίδειο Κληροδότημα. Η Γεωργική Σχολή Βυτίνας με τέσσερα τμήματα (τυροκομίας, λεπτοξυλουργικής, ιπποφορβεία και δασικής) δημιουργήθηκε το 1895, λειτούργησε για μια πενταετία όλα τα τμήματα και στη συνέχεια διατηρήθηκε μόνο το δασικό τμήμα. Αυτό, το 1905, λειτούργησε με την εποπτεία ξένων καθηγητών, όπως, για παράδειγμα, ο Λεμπέν και Αυστριακοί δασολόγοι, οι οποίοι οργάνωσαν τη Δασική Σχολή Βυτίνας, που λειτούργησε ως το 1930 και από την οποία αποφοιτούσαν δασοφύλακες και δασοκόμοι. Η Σχολή επαναλειτούργησε το 1963 ως μέση Δασική Σχολή σε εναλλαγή με τη μέση Δασική Σχολή Αγιάς Λάρισας εναλλάξ ως το 1971, οπότε έπαυσε οριστικά η λειτουργία της.
Το κτήριο που στέγαζε τη Γεωργική και κατόπιν Δασική Σχολή Βυτίνας ανακηρύχτηκε στις 18 Νοεμβρίου από την Επιτροπή Νεοτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ ως διατηρητέο μνημείο νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς και αναμένεται η έκδοση του ΦΕΚ.
Το Κέντρο Μεσογειακής Διατροφής θα ασχολείται με την οργάνωση εκδηλώσεων, σπουδών και προγραμμάτων κατάρτισης, με την ενίσχυση ερευνητικών προγραμμάτων, την εκπόνηση μελετών, καθώς και με την πιστοποίηση ποιότητας παραδοσιακών προϊόντων, την παροχή τεχνολογικών υπηρεσιών και την εκπόνηση και εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων προώθησης αντιπροσωπευτικών προϊόντων μεσογειακής διατροφής.
πηγή: tharrosnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου