14 Δεκ 2010

Ο Πέτρος και ο λύκος παρακολούθησαν σήμερα οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Καλαμάτας «Χριστούγεννα στην Καλαμάτα», η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας παρουσίασαν  το παιδικό μουσικό παραμύθι «Ο Πέτρος και ο λύκος»
Οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που βρέθηκαν σήμερα, Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, είχαν την ευκαιρία να περάσουν ένα παραμυθένιο μουσικό μεσημέρι.


Η αισθαντική μουσικότητα των ήχων της ορχήστρας δωματίου της Δημοτικής Φιλαρμονικής, υπό τη διεύθυνση του Κώστα Νικολέα και οι αριστουργηματικές αφηγήσεις του Αλέκου Κολλιόπουλου, γέμισαν τους μικρούς μαθητές χαμόγελα και τους έκαναν να χειροκροτούν, ψιθυρίζοντας τις μελωδίες που άκουγαν.
Στο έργο, κάθε χαρακτήρας παρουσιάζεται από ένα διαφορετικό μουσικό όργανο, έτσι ώστε οι νεαροί ακροατές να έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με το χαρακτηριστικό ηχόχρωμα αυτών των οργάνων.
Το φλάουτο κάνει το πουλί, το κλαρινέτο την πάπια, τα δύο πιάνα εκπροσωπούν το γενναίο Πέτρο, τα χάλκινα  της ορχήστρας με το βαρύ ήχο τους είναι ο λύκος, το παιχνιδιάρικο κλαρινέτο γίνεται η γάτα του Πέτρου και το μπάσο κλαρινέτο ο αυστηρός παππούς του. Ενώ η εμφάνιση των κυνηγών συνοδεύεται από τους θριαμβευτικούς ήχους των τυμπάνων.


Το 1936 ο Προκόφιεβ, ανταποκρινόμενος στην πρόταση της διευθύντριας του παιδικού θεάτρου της Μόσχας, συνθέτει τον Πέτρο και το Λύκο. Σκοπός του ήταν να "...βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν και να αγαπήσουν τη μουσική. Το σημαντικότερο απ' όλα είναι να βρεθεί μια κοινή μουσική γλώσσα με αυτά...", όπως σημείωνε ο ίδιος ο συνθέτης.
Το μουσικό παραμύθι του Προκόφιεφ περιγράφει το θρίαμβο της τόλμης και της εξυπνάδας του μικρού Πέτρου.



Μουσική: Σεργκέι Προκόφιεφ
Αφήγηση: Αλέκος Κολλιόπουλος
Διασκευή-μουσική διεύθυνση: Κώστας Νικολέας
Μετάφραση: Γιάννης Μανωλακάκης

Παίζουν:
Φλάουτο και τραγούδι: Ευτυχία Δημητρακοπούλου
Φλάουτο: Λουκάς Λυμπερόπουλος
Κλαρινέτο: Δημήτρης Μπακέας, Γιάννης Μανωλακάκης
Μπάσσο κλαρινέτο: Γιώργος Μίντζας
Τρομπέττα: Δημήτρης Χαρλέπας, Ανδρέας Μανωλακάκης
Τρομπόνι: Πηνελόπη Κοκκορόγιαννη, Βαγγέλης Χαμρίστσακ
Πιάνο: Σοφία Τσόγκα, Ρούλα Αλαμάνου
Κρουστά: Υπαπαντή Αλεξανδροπούλου, Ελένη Κακοτυλημένου
Ήχος: Γιώργος Κλείδωνας
Φώτα: Ηλίας Λιανός

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν για μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου
και θα επαναληφθούν για το κοινό την Τρίτη 28 και την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010, ώρα 12:00 το μεσημέρι, στο Αμφιθέατρο Φιλαρμονικής – Είσοδος Ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου