Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για την «Παρουσίαση του πορίσματος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που διενήργησε προκαταρκτική εξέταση για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου»
Η βουλευτής Μεσσηνίας και γραμματέας της προανακριτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών Υπουργών στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, κ. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου, εισηγήθηκε την ψήφιση του πορίσματος στην συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 16/11/10. Κεντρικά σημεία της εισήγησης της κ. Γιαννακοπούλου για την παρουσίαση και ψήφιση του πορίσματος της προανακριτικής Επιτροπής αποτέλεσαν τα παρακάτω:
-      Σήμερα ολοκληρώνεται η τελική φάση της κοινοβουλευτικής εξέτασης ενός σκανδάλου τεράστιων οικονομικών, πολιτικών, κοινωνικών και ηθικών διαστάσεων, που συντάραξε συθέμελα τον δημόσιο βίο της χώρας και έχει συγκεκριμένους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς που παραμένουν στην ατιμωρησία οδηγώντας το πολικό σύστημα στην περαιτέρω απαξίωση και ανυποληψία της πολιτικής ηθικής, της νομιμότητας, των πολιτικών αξιών, αρχών και των δημοκρατικών θεσμών.
-      Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου συνιστά μία χαρακτηριστική περίπτωση ομαδικής, οργανωμένης και συντονισμένης καταπάτησης του δημοσίου συμφέροντος από τους υποτιθέμενους «λειτουργούς» του.
-      Τα αίτια που οδήγησαν την Επιτροπή μας στη σύνταξη παραπεμπτικού πορίσματος κατά πέντε πρώην Υπουργών της Ν.Δ.  είναι μια αλληλουχία σοβαρών αποχρωσών ενδείξεων παράνομων πράξεων. Όσο καλόπιστα κι αν το δει κανείς, δεν μπορεί με τίποτε να θεωρήσει ότι όσα έγιναν δεν εμπεριέχουν δόλο των εμπλεκομένων, καθώς δεν δικαιολογείται αλλιώς:
Α) Η λήψη της απόφασης για τις ανταλλαγές και η υλοποίησή τους, δίχως την ύπαρξη νόμιμων τίτλων της Μονής για τη λίμνη.
Β) Η αυθαίρετη και παράνομη υπαγωγή της Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων στη διαδικασία των ανταλλαγών ως δήθεν περιουσία της Μονής
Γ) Ότι με τη διαδικασία των ανταλλαγών τόσο της λίμνης όσο και των παραλίμνιων εκτάσεων, το Ελληνικό Δημόσιο «εκχώρησε» ακίνητα ιδιοκτησίας του με μηδενικό αντίτιμο, πράξη η οποία από μόνη της επιφέρει αυτονόητη, τεράστια ζημία εις βάρος του Δημοσίου.
-    Ισχυρίζεστε συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας ότι δήθεν στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου δεν υπάρχει ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο, τη στιγμή που προβήκατε:
Α) Στην ανταλλαγή χιλιοστών των λιμναίων εκτάσεων με ακίνητα- φιλέτα του Ελληνικού Δημοσίου, όπως το Ολυμπιακό ακίνητο στους Θρακομακεδόνες, όπως δάση, αρχαιολογικοί χώροι και παραθαλάσσιες περιοχές.
Β) Στην υπερεκτίμηση της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων με την συστηματική υποεκτίμηση ακόμη και κάτω από την αντικειμενική αξία των ακινήτων που προσφέρθηκαν δια των ανταλλαγών.
Γ) Στην ανταλλαγή του Ελληνικού Δημοσίου με τη Μονή Βατοπεδίου ακινήτων που και στις δύο περιπτώσεις ανήκουν στο πρώτο.
-    Αποδεικνύεται λοιπόν περίτρανα από όλα τα στοιχεία ότι ζημία κατά του Ελληνικού Δημοσίου υπήρξε και μάλιστα είναι τεράστια!

 Κλείνοντας την εισήγησή της, η κ. Γιαννακοπούλου υπογράμμισε ότι:
‘‘Πριν από δύο μόλις μέρες ο ελληνικός λαός με την αποχή του έστειλε ένα μήνυμα, το οποίο εμπεριέχει με σαφήνεια μεταξύ άλλων την απογοήτευση των πολιτών προς τον ίδιο το θεσμό της δημοκρατίας μέσω της απαξίωσης της ανώτατης δημοκρατικής διαδικασίας, των εκλογών. Απαξίωση, η οποία επιτέλους πρέπει να σταματήσει να εκπορεύεται από τις πράξεις του πολιτικού συστήματος και του Κοινοβουλίου, ειδικότερα.
Οι ευθύνες των πέντε πρώην Υπουργών της Ν.Δ. στην ζημία του Δημοσίου είναι ξεκάθαρες και τεράστιες. Έχουν επιφέρει ανεπανόρθωτη ζημία και βλάβη στο Ελληνικό Δημόσιο αλλά και στον ιστό της ελληνικής κοινωνίας, η οποία επιθυμεί και δικαίως κάποτε να πληρώσουν όσοι ευθύνονται για οτιδήποτε.
Η παράταξή μας δεν διακατέχεται από κομματικό ρεβανσισμό και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, δεν στήνει πολιτικά ικριώματα θυσιάζοντας σύγχρονες Ιφιγένειες. Λειτουργούμε με βάση το καθήκον, αναζητώντας την αλήθεια, την δικαιοσύνη και την ισονομία, υπακούοντας μόνο στην συνείδησή μας και στην εντολή που μας έχει δώσει ο ελληνικός λαός.’’
ΝΑΝΤΙΑ Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ
ΝΟΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Αθήνα, 17/11/10