10 Νοε 2010

«Φως» στην αρχή του Σύμπαντος

Χρήσιμες πληροφορίες για τις συνθήκες που επικρατούσαν τα πρώτα δευτερόλεπτα μετά τη δημιουργία του Σύμπαντος και κατ’ επέκταση για τον ίδιο τον κόσμο και την ύλη αναμένουν ότι θα αποσπάσουν από τις συνεχόμενες (μέχρι τις 6 Δεκέμβρη) συγκρούσεις ιόντων μολύβδου στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) οι επιστήμονες που συμμετέχουν στα ερευνητικά προγράμματα ALICE, ATLAS και CMS του CERN.


Εντυπωσιακές εικόνες από τις συνθήκες που επικρατούν μέσα στις στοές του επιταχυντή στο CERN έδωσαν οι επιστήμονες στη δημοσιότητα
Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες από τα διάφορα όργανα του LHC, που απαθανατίζουν τις συνθήκες που επικρατούν μέσα στις στοές του επιταχυντή κατά τη σύγκρουση των ιόντων μολύβδου, είναι οι πρώτες μέχρι σήμερα αναπαραστάσεις των αρχικών στιγμών του νεαρού τότε Σύμπαντος.

Οσο, όμως, περνάει ο καιρός και συνεχίζονται οι συγκρούσεις όλο και περισσότερων ιόντων μολύβδου, οι επιστήμονες του CERN ελπίζουν ότι πέραν των συγκλονιστικών φωτογραφιών θα καταφέρουν να παρατηρήσουν φαινόμενα και καταστάσεις της ύλης που δεν είχαν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα και τα οποία απλά έχουν προβλεφθεί από τη θεωρία.

To κλειδί

Ολα θα εξαρτηθούν από το εάν οι επιστήμονες θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μια κατάσταση της ύλης που ονομάζεται «πλάσμα κουάρκ - γλουονίων», το οποίο, σύμφωνα με την πιο επικρατούσα θεωρία της κοσμολογίας, ήταν αυτό που γέμιζε το Σύμπαν όταν αυτό είχε ηλικία ενός μικροδευτερολέπτου. Το πείραμα ALICE θα επικεντρωθεί στην προσπάθεια εξεύρεσης στοιχείων που να συνηγορούν στην ύπαρξη ή μη του πλάσματος κουάρκ - γλουονίων.


πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου